Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Підприємці Харківщини вивозять сміття без відповідних дозволів

Підприємці Харківщини вивозять сміття без відповідних дозволів

Як повідомив директор Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА Андрій Тимчук, до сьогодні законодавство України у сфері поводження з відходами є неврегульованим.

«Будь-яке підприємство в наслідок своєї діяльності утворює відходи. За законодавством воно повинно мати документ, на зразок паспорту: в ньому треба вказати, скільки відходів утворюється, до якого класу вони належать (адже є, наприклад, небезпечні відходи), де їх розміщують або утилізують», - пояснив Андрій Тимчук.

Але порядку отримання відповідної документації на здійснення операцій у сфері поводження з відходами на сьогоднішній день не існує. Внаслідок цього значна кількість підприємців більше року не мають можливості отримати дозвіл, передбачений чинним законодавством.

Звичайно, підприємства вирішують питання з вивозом або утилізацією відходів, але без відповідних дозвільних документів. Через що мають проблеми з екологічною інспекцією.

«У зв’язку з чисельними зверненнями підприємств стосовно видачі дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами, ХОДА звернулась до Мінприроди України щодо прискорення вирішення питання стосовно затвердження Кабінетом Міністрів України порядку отримання дозволу.

Але нам відповіли, що цей порядок у стадії розробки, та не окреслили строки його готовності», - зазначив директор Департаменту екології та природних ресурсів.