Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В історичному музеї відкрили виставку, що розповідає про трагедію польського народу

В історичному музеї відкрили виставку, що розповідає про трагедію польського народу

Виставка «Знищення польських еліт. Катинь – акція АБ» була підготовлена Інститутом національної пам’яті Польщі.

Співорганізаторами її стали Департамент культури та туризму ХОДА, Український інститут національної пам’яті та Генеральне консульство Республіки Польща у Харкові.

За словами директора Харківського історичного музею ім. М.Ф. Сумцова Володимира Цигульова, виставка, на якій представлені сотні експонатів та фотографій часів Катинської трагедії, вже експонувалася в Києві. У нашому місті вона буде знаходитися на протязі п’яти тижнів, причому харків’яни та гості міста можуть відвідувати її безкоштовно. Після цього виставка продовжить подорожувати Україною та переїде до Дніпропетровська.

Виставку відкрив т.в.п. голови Харківської облдержадміністрації Вадим Глушко. Він відзначив, що представлена експозиція не дасть забути про трагедію, яку пережив польський народ у середині минулого століття, а тому буде жити й пам'ять про десятки тисяч закатованих людей.

«Польський народ згадує ці часи як знищення польських еліт. Дійсно, будь-який тоталітарний режим, в першу чергу, намагається знищити тих, хто має свою, відмінну від загалу, думку. Виставка нагадує нам про десятки тисяч закатованих поляків, українців, росіян, євреїв та людей інших національностей, які мешкали на території Польської Республіки та були вбиті спецслужбами Радянського Союзу та нацистською Німеччиною», - сказав Вадим Глушко.

Тимчасово виконуючий повноваження голови ХОДА також привітав Генерального консула Республіки Польща у Харкові Станіслава Лукасіка та наголосив, що сьогодні, у нелегкий для нашої країни момент, польський народ протягнув нам руку дружби.

«Виставка побудована в такому форматі, що вона розкриває злодіяння двох злочинних режимів. Це знищення польських вчених у Львові фашистами та розстріл польських офіцерів і держслужбовців в Радянському Союзі. Місця, де були знищені та поховані військовослужбовці, тепер священні для всіх поляків. Це  Катинь, Мідне, Київ та Харків», - зауважив Станіслав Лукасік.

Також консул додав, що цією виставкою розпочинається цикл заходів, присвячених 15-річчю відкриття меморіального комплексу в П’ятихатках. Зокрема, на початку жовтня в місті відбудеться научна конференція, присвячена Катинській трагедії.

Довідка. Навесні 1940 року співробітники НКВД СРСР за прямим наказом Сталіна, Берії та за схваленням Політбюро ЦК ВКП(б) знищили близька 22 тисяч польських громадян – поляків, українців,  євреїв, німців та представників інших національностей, що жили тоді в Польській Республіці. В історію це увійшло як «Катинський злочин» - за першою знахідкою місця поховань жертв масових розстрілів у Катині, що неподалік Смоленську. У Харкові з цього числа розстріляли 4302 особи – бранців Старобільського табору та в’язнів тюрем Західної України.

Нацисти на окупованих територіях також розпочали масштабні дії, метою яких було обезголовлення польської нації – так звана «Акція АБ» (від німецького - «Акція умиротворення»). Розстріли професорів та знищення видатних представників культури відбувалися одночасно з подіями Катинського злочину у СРСР і у подібний спосіб.