Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Великому Слобожанському ярмарку вторгували більше 5 млн грн

На Великому Слобожанському ярмарку вторгували більше 5 млн грн

6 вересня учасники Великого Слобожанського ярмарку підбивали підсумки торгівлі, проводили конкурси й нагороджували кращі райони та міста Харківщини.

Цього року за два дні ярмарку його учасники вторгували біля 5 мільйонів гривень - вдвічі більше, ніж на останньому подібному ярмарку 2013 року. Про це повідомила заступник голови ХОДА Юлія Світлична. Вона також нагадала, що ярмарок відвідали високопосадовці, які напередодні брали участь у VII Міжнародному економічному форумі «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!». Зокрема, міністр сільського господарства, розвитку сільських районів і адміністрації водних ресурсів Республіки Албанія Едмонд Панаріті, делегація Великопольського воєводства Республіки Польща, а також представники дипломатичного корпусу, розташованого в Україні.

«Великий Слобожанський ярмарок - надзвичайно важлива подія в житті регіону. Яскраве народне дійство, що сприймалося відвідувачами виключно як свято, насправді принесло й практичну користь виробникам нашого регіону. Був дуже високий попит на товари, ціни на які були на 10-15% нижчими за ринкові. Традицію проведення ярмарку обов’язково буде продовжено», - сказала Юлія Світлична.

Окрім економічних підсумків, підбито й результати конкурсів ярмарку. У першому з них було визначено район, який випік найкращий коровай. Судді звертали увагу на професійну майстерність пекарів і оригінальність оформлення виробів. Гран-прі конкурсу отримали Балаклійський і Сахновщинський райони, а перше місце розділили між собою Зачепилівський і Дергачівський. Нагадаємо, усі короваї, що брали участь у конкурсі, було відправлено до двох харківських військових частин Національної гвардії України - №3005 та 3017.

Підбито й результати «Фестивалю сала». Судді відзначали оригінальність оформлення та смакові властивості українського «продукту №1». Організатори й гості зауважили, що тут учасники ярмарку з районів області проявили велику фантазію. Наприклад, Вовчанський район оформив двохметрову карту району з сала, інші створили з сала книгу та сплели корзину. Наприкінці своїми витворами торгівці із задоволенням пригощали гостей. Перше місце посіли Дергачівський, Зміївський, Зачепилівський і Харківський райони, а Гран-прі отримали Красноградський та Вовчанський райони.

На третьому конкурсі, який називався «Кращий намет міста майстрів», визначали переможців у традиційних слобожанських ремеслах. До них віднесли ковальське мистецтво, вишивку, виготовлення прикрас та виробів з дерева й лози. Окрім районів, у конкурсі брали участь десять професійно-технічних училищ Харкова та майстри Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтв. 1 місце розділили місто Ізюм, Нововодолазький і Сахновщинський райони.

Апогеєм свята став конкурс на найкращу презентацію свого району чи міста. Переможців визначали за критеріями художньо-декоративної експозиції району та художньої презентації. Тут рівних не було Вовчанському та Первомайському районам.

Довідка. Великий Слобожанський ярмарок проводиться в Харкові з 2002 року. Виключенням став тільки минулий, 2014-й. У цьому році, крім сільгоспвиробників, свою продукцію на Великому Слобожанському ярмарку представили такі підприємства області, як ТОВ «Балмолоко», ТОВ «Курганський бройлер», ТОВ «Богодухівський молзавод», ТОВ «М'ясокомбінат «М'ясний», ТОВ «Шарівський виробничий комплекс», ТОВ «Терра», ТОВ «Рома», м'ясокомбінати «Салтівський», «Безлюдівський», «Чугуївський», «Куп'янський» та інші. Промисловість представили ТОВ «Юніпласт», ТОВ «Слобожанський миловар», ТОВ «Реалпакс», ТОВ «Аромат» та інші.

Більше фото