Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харківській області з'явиться реабілітаційний центр для воїнів АТО

В Харківській області з'явиться реабілітаційний центр для воїнів АТО

Перші етапи реалізації концепції медичної реформи в Харківському регіоні голова ХОДА Ігор Райнін обговорив із спеціальною робочою групою, що була створена 3 вересня.

До складу групи, що покликана реформувати медицину регіону, увійшли фахівці обладміністрації, Міністерства охорони здоров'я та міжнародні експерти. Залучені не лише медики, а й економісти та фахівці в області IT.

За дорученням Ігоря Райніна координувати втілення медичних реформ в регіоні буде заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

«Харківська облдержадміністрація надасть всебічну підтримку і допомогу процесу реформування медичної галузі в регіоні. Ми бачимо значимість і практичність цього проекту», - підкреслив Ігор Райнін.

Він зазначив, що одним з важливих етапів реалізації медичної реформи на Харківщині стане відкриття в нашому регіоні реабілітаційного центру для воїнів АТО. За інформацією Михайла Черняка, цей проект може бути реалізований менш ніж за рік.

«Реабілітаційний центр буде створено в Дергачах на місці поліклініки-довгобуду. Після завершення її будівництва тут розміститься і поліклініка для мешканців міста, і реабілітаційний центр. На його території зможуть проходити відновне лікування не тільки воїни, але й мирні мешканці, що постраждали в зоні АТО», - зазначив Михайло Черняк.

Один з членів групи з реформування харківської медицини, екс-міністр охорони здоров'я Грузії Андріа Урушадзе зазначив, що сьогодні Харківщина - єдина область в країні, де можливо успішне втілення медреформи, оскільки тут вже реалізовані проекти щодо створення екстреної медичної допомоги та неонатологічної служби.

«Створення реабілітаційного центру для воїнів АТО - це наш спеціальний проект. Сьогодні величезні гроші витрачаються на лікування поранених воїнів за кордоном, проте в Харкові можна створити центр європейського рівня. Також ми розглядаємо можливість впровадити у вашому регіоні й інші проекти. Наприклад, центр судово-медичних експертиз і центр післядипломного навчання середнього медперсоналу (медичних сестер)», - зазначив Андріа Урушадзе.

Крім того, реформатор розповів про необхідність створення в області єдиного інформаційного простору.

«Ми, як добрі господарники, повинні знати, скільки у нас медичних об'єктів і пацієнтів. Наприклад, сьогодні в Харківській області проживають і отримують медичне обслуговування переселенці з Луганської та Донецької областей. Для Харківської області це велика відповідальність», - вважає Андріа Урушадзе.

Створення єдиної бази закладів охорони здоров'я та єдиної електронної медичної карти для кожного пацієнта надасть можливість приймати, в тому числі, й ефективні управлінські рішення, зазначили члени спеціальної робочої групи. Також фахівці підкреслили: впровадження IT-технологій в медичній сфері буде кореспондуватися з процесом введення в роботу «Електронного уряду».

Більше фото