Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області можна буде отримати ліцензії та дозвільні документи електронною поштою

У Харківській області можна буде отримати ліцензії та дозвільні документи електронною поштою

Про це повідомила заступник голови ХОДА Юлія Світлична за результатами зустрічі керівництва Департаменту підвищення конкурентоспроможності регіону з громадською групою «E-Government у Харкові».

Юлія Світлична зазначила, що наразі в Україні триває велика робота з оптимізації та реформування надання адміністративних послуг, і Харківська область є одним з лідерів цього процесу.

«Мета проектів - це спрощення умов і процедури надання та отримання послуг, в тому числі - реалізація можливості здійснення її в електронній формі. Це частина загальноукраїнського руху з впровадження «e-урядування», як засобу збільшення прозорості і боротьби з корупцією, - розповіла Юлія Світлична. – Для реформування були обрані дві послуги. Одна з них - для фізичних осіб – «Присвоєння спортивних розрядів спортсменам: «Кандидат у майстри спорту України» та «І спортивний розряд», що надається Департаментом у справах молоді та спорту; інша - для юридичних осіб - «Ліцензійна експертиза освітніх послуг у сфері дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти», що надається Департаментом науки і освіти».

За словами заступника голови ХОДА, у найближчі два тижні буде розроблена та впроваджена в життя пілотна модель надання цих послуг в електронному вигляді через портал Регіонального центру надання адміністративних послуг «РЦНАП».

«У цілому, до кінця вересня будуть впроваджені всі послуги, які надаються департаментами обласної державної адміністрації. Це видача ліцензій та дозволів, подача різноманітних декларацій тощо. Хочу зазначити, що мета проекту - не просто перевести існуючі послуги в електронний вигляд, але провести аналітичну роботу та мінімізувати документообіг», - зазначила Юлія Світлична.

Координатор громадської ініціативи «E-Government у Харкові» Олена Петрова зауважила, що в роботі проекту в масштабах держави беруть участь спеціалісти в галузі державного управління, законодавства, бізнес-аналізу, впровадження систем електронного  документообігу, розробники програмного забезпечення, які самі є замовниками державних послуг. За її даними, наразі вже сформовано дві робочі групи по впровадженню в Україні «e-урядування».