Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Міжнародні експерти навчать психологів для роботи з переселенцями

Міжнародні експерти навчать психологів для роботи з переселенцями

28 серпня відбулася зустріч керівництва департаментів ХОДА з представниками Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ.

У ході зустрічі обговорили питання соціально-психологічної допомоги внутрішньо переміщеним особам та подальшої співпраці з органами влади Харківської області.

Експерт з питань соціально-психологічної роботи GIZ Александр Отто підкреслив, що товариство міжнародного співробітництва реалізує проекти за підтримки німецького уряду. Робота з підтримки переселенців в рамках програм GIZ вже ведеться: за сприяння уряду Німеччини у різних областях східної України, в тому числі і в Харківській, уже побудовано 7 селищ для тимчасово переміщених осіб.

«Цього разу я приїхав обговорити конкретні кроки, які необхідно зробити у сферах соціально-психологічної підтримки переселенців і запобігання конфліктів між переселенцями і місцевими мешканцями. З погляду GIZ, дуже важливим у цій роботі є підтримка переселенців (у тому числі і консультативна), але при цьому ми хочемо також в кооперації з громадянським суспільством та державними структурами поліпшити інфраструктурну та соціальну атмосферу у громадах, які приймають цих людей», - розповів Александр Отто.

Директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан проінформував експертів GIZ про те, що конфліктні ситуації між переселенцями й місцевими мешканцями в Харківській області виникають вкрай рідко, йдеться про поодинокі випадки. Він також повідомив, що керівництво області зацікавлене у підготовці тренерів з медико-психологічної та психологічної допомоги.

«У нас були певні обсяги навантажень, коли надходили масово вимушено переміщені особи в дуже важкому психологічному стані, які дійсно потребували професійної, кваліфікованої психологічної допомоги. Я бачу реальну можливість для участі вашого проекту в підготовці тренерів, фахівців в області психологічної допомоги на той випадок, якщо подібні ситуації повторяться, тому що ми були змушені в той момент залучати психологів зі шкіл і медустанов, волонтерів», - розповів Олександр Галацан.

За словами першого заступника Директора департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяни Бабенко, спеціальної підготовки потребують і соціальні працівники - для психологічної роботи з вимушено переміщеними особами та учасниками АТО.

«На сьогодні у нас 14 чоловік, що пройшли відповідну підготовку. При Міністерстві соціальної політики були курси, де їх навчали протягом двох тижнів. А всього фахівців, які стикаються з людьми цієї категорії щодня, - 8 тисяч. Зрозуміло, що якщо ми будемо такими темпами навчати людей, то ми їх не підготуємо належним чином ще протягом довгих років. Нам треба дати знання багатьом людям», - акцентувала Тетяна Бабенко.

За словами Александра Отто, тренінги можуть проходити в різних форматах: підвищення кваліфікації діючих фахівців, навчання співробітників соціальних служб, яким експерти можуть дати базові знання для соціально-психологічної роботи з переселенцями, або підготовка тренерів, які в подальшому будуть навчати фахівців.

Іноземна делегація планує пробути в Харкові до понеділка - експерти зустрінуться з представниками міської влади, неурядовими організаціями, також планують відвідати селище для переселенців.