Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Чугуєві відбудеться фестиваль виноградарства «Слобожанське гроно»

В Чугуєві відбудеться фестиваль виноградарства «Слобожанське гроно»

Захід, який проводиться під патронатом голови ХОДА Ігоря Райніна, розпочнеться на центральній площі міста 29 серпня о 9:00

Гості фестивалю зможуть дізнатися про все, пов'язане з вирощуванням винограду та його переробкою, а також матимуть нагоду взяти участь у вижиманні соку та дегустації винограду й вина, обіцяють організатори. У програмі – майстер-класи, робота виставкових павільйонів національних меншин, які традиційно вирощують цю культуру, конкурси на найсмачніший виноград, найкрасивіше та найбільше гроно, найкраще домашнє вино, різноманітні розваги та музика.

«Слобожанське гроно» об’єднає виноградарів всієї Харківської області. Вони продемонструють свої досягнення і напрямки подальшого розвитку, а також матимуть змогу розширити свої зв’язки й знайти нових партнерів та ринки збуту продукції. В рамках фестивалю відбудеться семінар «Сучасні технології виноградарства».

«Не випадково зберуться виноградарі саме на Чугуївщині, яка має свій досвід і традиції вирощування винограду. Відомо, що в давнину з нашого благодатного краю везли виноград до столиці, до царського столу. Вирощування винограду є традиційним для вірменів, греків, грузинів. Представники цих національних меншин Слобожанщини продемонструють свою  культуру вирощування й виробництва винограду», - розповідають організатори.

Крім того, грузинське товариство на чугуївській площі відтворить свято збору винограду «Ртвелі» зі своєю музикою, піснями, танцями та кухнею. Кожен павільйон національних меншин буде оформлено в оригінальному стилі, там проходитиме майстер-клас.

Організатори фестивалю обіцяють виставки, презентації та майстер-класи не тільки виноградарів, а й пекарів, сироварів і бджолярів. Відвідувачі зможуть побачити, як виготовляється вино, хліб, сир, та взяти участь у цьому процесі, збагатити свій досвід новими знаннями і рецептами.

Переможців конкурсу «Золота грона Слобожанщини» на красивішу, смачнішу та найбільшу грону, конкурсу вина і напоїв з винограду «Напої Богів» визначатиме поважне журі з представників виробників продукції і торговельних фірм.

За словами організаторів заходу, дорослі зможуть продегустувати продукцію й долучитися до процесу видавлювання виноградного соку босими ногами, взяти участь у змаганні виноробів. Можна буде спробувати виноград у шоколадному фонтані та знамениту чугуївську «жженку». Для дітей теж готують цікавий відпочинок: аква-грим, надувні гірки, батути тощо. Глядачів розважатимуть артисти цирку «Бенефіс».