Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Україні – нова Національна стратегія у сфері прав людини

В Україні – нова Національна стратегія у сфері прав людини

Президент Петро Порошенко підписав указ «Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини», який має вдосконалити діяльність держави у сфері забезпечення прав і свобод громадян.

«Події Революції гідності засвідчили незворотне прагнення Українського народу до побудови правової та демократичної держави, в якій гарантуються та забезпечуються права і свободи людини. В умовах тимчасової окупації частини території України та військової агресії Російської Федерації в окремих районах Донецької і Луганської областей проблема захисту прав і свобод людини постає особливо гостро. У кризовій ситуації ризики непропорційного обмеження прав і свобод людини зростають, що потребує особливого контролю з боку суспільства», - йдеться в стратегії.

Удосконалення системи захисту прав і свобод людини здійснюватиметься з урахуванням вітчизняного і міжнародною досвіду. Зокрема, використовуватиметься досвід Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, правозахисних організацій України, Організації Об'єднаних Націй, Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, інших міжнародних організацій, а також практика Європейського суду з прав людини.

План дій щодо реалізації стратегії на період до 2020 року має розробити Кабмін. До цієї роботи залучать представників органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства, провідних вітчизняних учених і міжнародних експертів.