Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області посилено карантинні заходи для попередження випадків африканської чуми свиней

В області посилено карантинні заходи для попередження випадків африканської чуми свиней

Які саме профілактичні заходи вживаються на Харківщині, розповів заступник голови ХОДА Марк Беккер.

За інформацією Марка Беккера, в області вже було проведено чотири засідання Державної протиепізоотичної комісії. Під час засідань розроблено детальний план заходів та визначено виконавців, які відповідають за кожний з напрямків роботи.

«У цілому ситуація по Україні під контролем, але Харківська область за географією випадків африканської чуми свиней оточена практично з усіх боків регіонами, котрі можна в цьому відношенні вважати неблагополучними, - підкреслив Марк Беккер. – Так, був спалах захворювання в агрофірмі у селі Козацьке Конотопського району на Сумщині, де знаходилося 400 голів свиней. Там само, на Сумщині, було зафіксовано випадки захворювання й у диких кабанів. Після того, як вірус було виявлено на великому свинокомплексі «Каліта» у Київській області, частина м’яса з цього господарства потрапила до Полтавського м’ясопереробного заводу. Всі туші, звичайно, було вилучено й знищено. Крім того, варто відзначити, що спалахи цього захворювання є в Російській Федерації, а також у нас немає нормально поставленої роботи ветеринарно-санітарної служби в Донецькій та Луганській областях, тому що там є непідконтрольні території».

Зараз у тваринницьких комплексах області налічується більше 180 тисяч голів свиней та близько 85 тисяч – у приватних домогосподарствах. Саме тому на Харківщині докладають максимум зусиль, аби африканська чума свиней не потрапила до регіону. Так, на дорогах області буде встановлено дезінфекційні бар’єри та охоронно-карантинні пости, де оброблятимуть весь автотранспорт. Зокрема, такі бар’єри з’являться на в’їздах до регіону з полтавського, київського та сумського напрямків. Розпочато роботу по створенню кілометрової буферної зони на кордоні з Полтавською, Сумською, Луганською та Донецькою областями. Заходи безпеки посилено й на кордоні з Російською Федерацією.

«Також ми здійснюємо постійний контроль за надходженням м'ясної сировини в умовах агропродовольчих ринків через лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, яких в області налічується 52 на 94 ринках», - повідомив Марк Беккер.

Окремим пунктом заходів, що вживаються, є роз’яснювальна робота з сільським населенням, яке тримає свиней у власних домогосподарствах, та щеплення тварин від класичної чуми свиней (такі щеплення проведено вже 230 тис. голів).

Заходи профілактики вже вжиті й на агрокомбінаті «Слобожанський», який є одним з найбільших тваринницьких комплексів Харківщини (поголів’я свиней тут – понад 100 тисяч).

«Перекрито другорядні дороги, які ведуть до виробничої зони агрокомбінату, на інших дорогах, що проходять поблизу нього, встановлено дезінфекційні бар'єри. Працівникам комбінату заборонили тримати свиней в особистих господарствах. Проводиться й профілактична робота з мешканцями сусіднього населеного пункту – села Чкалівське, де в домогосподарствах також багато свиней. На самому комбінаті ретельно переглядають усі кормові добавки», - пояснив Марк Беккер.

Заступник голови ХОДА підкреслив, що контроль за виконанням рішень, прийнятих у ході засідань Державної протиепізоотичної комісії, покладено на начальника Головного управління ветеринарної медицини в Харківській області. Також було розроблено рекомендації для населення щодо заходів з профілактики недопущення збудника африканської чуми свиней у Харківську область.