Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Місцеві бюджети мають компенсувати відсоткові частки кредитів, взятих ОСББ на енергоефективність

Місцеві бюджети мають компенсувати відсоткові частки кредитів, взятих ОСББ на енергоефективність

Про це заявив заступник голови Харківської облдержадміністрації Марк Беккер під час семінару з енергоефективного партнерства, що відбувся 14 серпня.

В семінарі взяв участь перший заступник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Олексій Корчміт.

«Сьогодні Харківська область, як і Україна в цілому, зацікавлена у запровадженні заходів з енергоефективності та енергозбереження, оскільки вони гарантують нам енергетичну незалежність» - підкреслив Марк Беккер під час семінару.

Він зазначив, що для реалізації цих заходів необхідно модернізувати мережі тепло- та водопостачання, оновити житловий фонд, щоб зменшити втрати теплової енергії. Також необхідно встановити чіткий контроль за використанням енергоносіїв.

«Та чи не найважливішим є питання фінансування цих заходів. Тому облдержадміністрація розробляє програму, за якою ми будемо надавати допомогу тим мешканцям регіону, які хочуть модернізувати власне житло, - наголосив заступник голови ХОДА. - Держава вже зробила важливий крок, запропонувавши співвласникам багатоквартирних будинків компенсацію 40% тіла кредитів, взятих на енергоефективні заходи. На місцевому рівні ми будемо розглядати можливість компенсації частини відсоткової ставки, щоб максимально зняти навантаження з людей».

На необхідності компенсації відсоткової ставки з регіональних бюджетів наголосив Олексій Корчміт. За його словами, коли у Львівській області з місцевого бюджету почали компенсувати 20% відсоткової ставки за кредитами, кількість бажаючих скористатися такою можливістю зросла у 4 рази.

За інформацією Олексія Корчміта, сьогодні по країні в середньому щодня оформлюється 300 кредитів на енергоефективні заходи. «Вже видано 266 млн грн кредитів на модернізацію котлів, освітлення, встановлення енергозберігаючих вікон та інші заходи. В цьому році з державного бюджету вже відшкодували 10 млн грн, до вересня ми відшкодуємо 75 млн», - зазначив заступник голови Держенергоефективності.

Зокрема, за програмою компенсації кредитів для співмешканців багатоквартирних будинків Держенергоефективності вже виплатило майже 100 тис. грн двом клієнтам «Укргазбанку», серед яких – харківський ЖБК, котрий у червні брав кредит на проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, встановлення енергозберігаючих вікон, обладнання індивідуальних теплових пунктів та інші енергоефективні заходи.