Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У випадку невиконання програм з енергозбереження та енергоефективності керівників РДА чекають оргвисновки

У випадку невиконання програм з енергозбереження та енергоефективності керівників РДА чекають оргвисновки

Про це на селекторній нараді в ХОДА, яке відбулось 7 серпня, попередив заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко.

Він підкреслив, що питанням впровадження заходів з енергозбереження та енергоефективності сьогодні приділяється увага на рівні глави держави, уряду, а також обласних адміністрацій.

«При кожній нашій зустрічі з керівниками районів і міст, голова Харківської облдержадміністрації та його заступники постійно відзначають, що, в першу чергу, від економії газу, електрики, водних ресурсів та впровадження енергозберігаючих технологій виграють самі райони. Ці заходи дозволяють зберегти кошти не тільки в державному бюджеті на 2016 рік, але і в місцевому, - нагадав Євгеній Шахненко. - Тим не менш, ще є райони, які не подали жодного енергоефективного проекту. Це при тому, що на реалізацію конкретних проектів у 2016 році з фонду регіонального розвитку на Харківську область буде виділено 250 млн грн».

Також Євгеній Шахненко закликав керівників департаментів ХОДА контролювати проведення чіткої і жорсткої політики підпорядкованих організацій із енергозбереження та енергоефективності в промисловості, соціальній сфері, на транспорті, а також в установах медицини та освіти.

«За дорученням голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна складаються рейтингові показники по всіх напрямках роботи керівників РДА, а одним із найважливіших напрямків є показник із впровадження енергоефективних технологій. Скажу, що за результатами рейтингів можливі певні оргвисновки», - попередив заступник голови ХОДА.

За словами Євгенія Шахненка, у Харківській області вже існує позитивний досвід економії енергоресурсів. Так, у 2014 році економія газу серед теплогенеруючих підприємств за рахунок впровадження енергоефективних технологій склала більше 11%. На ці заходи в минулому році було витрачено близько 100 млн грн. Таку ж суму на переобладнання газових котлів, а також на їх заміну витратять і в цьому році.

Також у ході селекторної наради розглянули питання про стан отримання суб'єктами господарювання Харківської області дозвільно-погоджувальних документів у сфері екології природних ресурсів.

Довідка. За даними начальника управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Олексія Білоцького, на даний час у Харківській області на альтернативному паливі працює 121 котельня. Крім того, в поточному році за рахунок коштів інвесторів планується введення в експлуатацію ще 44 модульних котелень.

Також, з початку року в рамках виконання Програми по заміщенню природного газу альтернативними видами палива Харківська область направила європейським донорам 47 проектів із необхідною інформацією та розрахунками по установці блочно-модульних котелень на загальну суму понад 1 млрд 34 млн грн. Також було відправлено 44 проекти з впровадження енергоефективних технологій з використанням світлодіодного освітлення на загальну суму 137,6 млн грн.