Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Районам області пояснюють, як підвищити правову грамотність населення

Районам області пояснюють, як підвищити правову грамотність населення

5 серпня в ХОДА відбулося засідання обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради (ХОМКМС) з правової освіти населення.

На засіданні під керівництвом заступника голови - керівника апарату облдержадміністрації Вячеслава Аббакумова затвердили план роботи ХОМКМС на друге півріччя 2015-го, а також розглянули питання про хід виконання установами культури міста та області рекомендацій ради від 31.10.2013 р.та про діяльність Валківської районної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення.

Як повідомив на засіданні голова Валківської РМКМС, перший заступник голови Валківської РДА Віталій Оноша, для надання правової допомоги юристам з райцентру часто доводиться виїжджати до віддалених сіл.

«Тому ми підтримуємо пропозиції ректорів юридичних вузів Харкова про те, щоб люди з вищою освітою мали можливість здобувати другу освіту за юридичним профілем за існуючими програмами навчання в магістратурі і т.д. Тоді, скажімо, в нашому районі на сільгосппідприємствах працюватимуть свої юристи, і нам не доведеться організовувати там станції надання правової допомоги», - пояснив Віталій Оноша.

Він також розповів про діяльність ради з правової освіти в цьому році. Так, в районі постійно надається безкоштовна правова допомога та проводяться тематичні заходи у навчальних закладах, соціальних службах, управлінні юстиції РДА та інших установах.

«За юридичною допомогою люди звертаються до районного управління юстиції, юрвідділу адміністрації та державної нотаріальної контори. Також у нас діють центри первинної і вторинної допомоги, - повідомив Віталій Оноша. - Більшість питань стосуються оформлення субсидій, земельних актів. Ми не просто консультуємо, але вникаємо в проблему, зв'язуємося з фахівцями і надаємо практичну допомогу».

Також голова Валківської районної міжвідомчої координаційно-методичної ради повідомив, що на даний момент за вирішенням юридичних питань до них часто звертаються переселенці і демобілізовані із зони АТО військовослужбовці.

«Тимчасовим переселенцям допомагаємо у працевлаштуванні разом із центром зайнятості, а воїни АТО, в основному, звертаються з приводу отримання статусу учасника АТО», - зазначив Віталій Оноша.

Довідка. Харківська обласна міжвідомча координаційно-методична рада з правової освіти населення є консультативно-дорадчим органом при обласній державній адміністрації. Рада покликана забезпечувати взаємодію місцевих органів виконавчої влади, територіальних органів центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських об'єднань, навчальних закладів та закладів культури, наукових установ, видавництв та видавничих організацій, засобів масової інформації у сфері правової освіти населення, а також надавати відповідну методичну допомогу.