Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область закінчила будівництво взводно-опорних пунктів в зоні АТО

Харківська область закінчила будівництво взводно-опорних пунктів в зоні АТО

Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко.

Нагадаємо, Міністерство оборони України доручило Харківській області побудувати у Луганській області 31 оборонну споруду - більше, ніж іншим регіонам України. Усі роботи вдалося виконати за три місяці.

«Зараз триває процес передачі споруд на баланс Міністерства оборони. 16 пунктів готові до передачі, по решті допрацьовують документацію. Протягом серпня ми передамо міністерству всі пункти», - розповів заступник керівника ХОДА.

За його словами, зводити оборонні споруди харківським будівельникам довелося в дуже складних умовах.

«Практично скрізь були провокації. Особливо складно було будувати 6 пунктів, які знаходяться на першій лінії. Вони піддавалися обстрілам - і нічним, і денним. Ми змушені були періодично відводити людей від лінії фронту. Деякі будівельники виїжджали, доводилося набирати нових. Але в цілому підрядники дуже відповідально поставилися до своєї роботи», - підкреслив Євгеній Шахненко.

На будівництві взводно-опорних пунктів були задіяні 14 харківських будівельних організацій. Серед «передовиків» заступник глави ХОДА називає компанії «Житлобуд-1», «Житлобуд-2», «Констракшн Груп», «Будцентр «Витязь», «Стальконструкцію» та «Південспецбуд».

Євгеній Шахненко зазначив, що частина фінансових документів уже підписана, забудовники отримали близько половини коштів за виконані роботи.

«Решта коштів є. Зараз забудовники працюють безпосередньо з представниками Міністерства оборони. Як тільки вони усунуть усі зауваження та приведуть об'єкти в повну відповідність з вимогами військових, вони отримають решту грошей», - запевнив заступник голови ХОДА.

Довідка. На будівництво 300 взводно-опорних пунктів у Донецькій та Луганській областях Кабінет міністрів виділив регіонам 850 млн грн (з них 70 млн - для Харківської області). Капітальні оборонні споруди включають систему бліндажів, окопів і укриттів для танків, БТР, мінометів, зенітних установок.

Харківська область побудувала 31 взводно-опорний пункт на близько 200 км. Для будівництва фортифікаційних споруд було використано більше 3000 залізобетонних конструкцій і виробів, більше 6000 куб. метрів лісу, задіяно більше 80 одиниць техніки.