Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Японські інвестори передали у власність громад області установку, яка виробляє пелети, та котельню на альтернативному паливі

Японські інвестори передали у власність громад області установку, яка виробляє пелети, та котельню на альтернативному паливі

Обладнання було встановлено за рахунок гранту Японського агентства з міжнародного співробітництва (JIСА). До Харківської області його поставили в рамках першої фази проекту «Пілотне дослідження з передачі Україні технологій малих і середніх підприємств щодо обладнання для виготовлення пелет з біомаси, а також бойлерів на біомасі». Всі документи на право власності директор японської компанії Asuka Green Investment Нагаюкі Курито передав 24 липня під час зустрічі з заступником голови Харківської облдержадміністрації Євгенієм Шахненком.

Перш ніж передати обладнання у власність громад Харківської області, Нагаюкі Куріто і представники японського агентства 23 липня проінспектували роботу котельні на пелетах в смт Дергачі. Експерти відзначили повну цілісність котельні та її готовність до нового опалювальну сезону. Нагадаємо, котельню в Дергачах відкрили в лютому цього року.

Євгеній Шахненко підкреслив: у разі отримання позитивного результату від реалізації пілотної фази інвестиційного проекту можливий перехід до його другої фази, яка передбачає поставку японською стороною 42-х котлів і 2-х пелетайзерів. Це дозволить скоротити обсяги споживання природного газу в опалювальний період орієнтовно на 9,35 млн куб. м.

«Стратегія нашої держави - забезпечити енергонезалежність від зовнішніх постачальників. Облдержадміністрація активно займається питаннями впровадження енергозберігаючих технологій. У минулому році з держбюджету нам виділили 31 млн грн, на які ми переобладнали 23 котельні», - зазначив Євгеній Шахненко.

Заступник керівника області також подякував Нагаюкі Куриті за співпрацю. «Я сподіваюся, що робота з нашими комунальними підприємствами та департаментами буде результативною і надалі, і ми замінимо ще ні один котел. Облдержадміністрація зробить все можливе, щоб впровадити японські технології на Харківщині», - запевнив Євгеній Шахненко.

Нагаюкі Куріто зазначив, що співпраця компанії з Україною почалася два роки тому і прийшлася на нелегкий для України час. Японські інвестори навіть хотіли закрити проект у Харківській області, але завдяки зусиллям облдержадміністрації проект продовжили. «І у нас все вийшло», - додав директор Asuka Green Investment.

Делегація з Японії також відвідає лінію з виробництва пелетів в Куп'янську та смт Шевченкове, де почнуть роботи по установці пелетайзера.