Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Розповсюдження пістії в Сіверському Донці екологи не спостерігають

Розповсюдження пістії в Сіверському Донці екологи не спостерігають

В Департаменті екології та природних ресурсів ХОДА провели чергову спільну міжвідомчу нараду щодо запобігання розповсюдженню водної рослини – пістії – у р. Сіверський Донець цього літа. Як повідомив начальник Харківського регіонального управління водних ресурсів Віталій Жук, в середині липня спеціалісти управління обстежили річку за течією від створу на кордоні з Російською Федерацією до міста Ізюм. В ході візуального обстеження розповсюдження пістії не спостерігалося. 

В свою чергу, старший науковий співробітник «Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем» Микола Старко розповів, що в червні цього року спеціалісти здійснили обстеження р. Сіверський Донець в районі смт Есхар (місце, з якого почалось розповсюдження пістії в 2013 році), де також не виявили її розвитку. «Це пов’язано з відносно низькою температурою навколишнього середовища, яка спостерігалась в червні-липні, відсутністю скиду теплої води з ТОВ «ДВ Нафтогазовидобувна компанія» (ТЕЦ-2 «Есхар»), яка зараз не працює, та значною водністю річки в цьому році», - пояснив Микола Старко.

За прогнозами науковців, збільшення середньодобових температур в серпні може призвести до стрімкого розвитку та розповсюдження цього виду водної рослини. На нараді вирішили продовжити спостерігати за ситуацією та інформувати населення про заходи, що вживаються.