Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Набрали чинності зміни до Податкового кодексу щодо застосування касових апаратів

Набрали чинності зміни до Податкового кодексу щодо застосування касових апаратів

Закон № 569-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» опублікований в газеті «Голосі України» сьогодні, 23 липня. Нагадаємо, цей документ був ухвалений парламентом 1 липня, Президент України Петро Порошенко підписав його 21 липня. Прийнятий закон скасовує обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій для підприємців I групи і підприємців-фізичних осіб II і III груп з річним доходом до 1 млн грн. 

Законодавчим актом тимчасово звільняються від санкцій за порушення вимог цього закону:

- суб'єкти господарювання при наданні послуг у разі проведення розрахунків у касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку, при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції) - до 1 липня 2015 року;

- суб'єкти господарювання при виконанні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти у разі, якщо ці операції виконуються не в касах уповноважених банків, операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування - до 1 січня 2016 року.

Законом пункт 296.10 статті 296 Податкового кодексу України викладено в такій редакції: «296.10. Реєстратори розрахункових операцій не застосовують платники єдиного податку:

- першої групи;

- другої та третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1 млн грн».

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Законом доручено Кабінету міністрів до 1 вересня 2015 року розробити порядок перевірки суб'єктів господарювання.

Законопроект зареєстровано за №1088