Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Замовити виписку із земельного кадастру про ділянку можна онлайн. Юлія Світлична

Замовити виписку із земельного кадастру про ділянку можна онлайн. Юлія Світлична

З 16 липня в Харківській області ввели послугу, яка дозволяє отримувати дані Держгеокадастра про власну ділянку, не виїжджаючи на місце. На замовлення виписки, необхідної для проведення будь-яких операцій із землею, буде йти всього кілька хвилин, повідомила заступник голови ХОДА Юлія Світлична. «Досі замовити виписку можна було тільки за місцем безпосереднього розташування ділянки. Природно, це вимагало від людини витрат часу і коштів на поїздки по області. Крім того, така система створювала корупційні ризики, тому що процес подачі заяви до Земельного кадастру і видачі результатів перебував під контролем одного реєстратора. Тепер процес замовлення виписки значно прискориться, крім того, реєструвати і обробляти заяву будуть різні фахівці, що зведе до мінімуму можливість зловживань», - пояснила Юлія Світлична. 

Замовити виписку із Земельного кадастру можна через Публічну кадастрову карту, яка розміщена на офіційному сайті Держгеокадастра. Для цього в поле пошуку необхідно внести номер земельної ділянки, після чого на екрані з'являється вікно з даними про ділянку і гіперпосиланням «Замовити виписку». При натисканні на гіперпосилання з'являється вікно, в яке необхідно внести дані, а потім натиснути кнопку «Сформувати запит».

Оплатити послугу можна також онлайн - через сервіс миттєвих платежів. Вартість послуги з надання виписки становить 53 грн, що законодавчо закріплено в постанові Кабміну від 01.08.2011 року № 835. Банківська комісія при цьому не стягується. Підтвердження сформованої заявки і повідомлення про готовність документа користувач отримує на свою електронну адресу. Отримати готову виписку можна в кожному з центрів надання адміністративних послуг по всій Україні. Єдиний документ, який для цього знадобиться, - це посвідчення особи.

Заступник голови ХОДА підкреслила: впровадження облдержадміністрацією, Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру та Державним агентством з питань електронного управління онлайн-послуги «Замовлення витягу з Державного земельного кадастру» повністю відповідає Стратегії розвитку Харківської області до 2020 року.

«Введення електронного прийому заяв розширює вікно можливостей для громадян і водночас зменшує навантаження на центри надання адміністративних послуг, оскільки частина замовників зможе обійтися без початкового візиту до центрів», - зазначила Юлія Світлична.