Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Стратегічна мета – нова система правоохоронних органів. Петро Порошенко

Стратегічна мета – нова система правоохоронних органів. Петро Порошенко

Президент України взяв участь у розширеній колегії Міністерства внутрішніх справ, присвяченій реформуванню системи правоохоронних органів. «Стратегічна мета – нова система правоохоронних органів, яка має забезпечити такі цінності цивілізованого суспільства, як безумовне дотримання прав людини, верховенство закону і ефективне функціонування інституцій держави дійсно на благо громадян», – заявив Глава держави.

Президент наголосив, що ключовим моментом реформування має стати європейський рівень обслуговування населення, думкою якого, насамперед, необхідно керуватися при оцінці діяльності МВС.

«У питанні реформ правоохоронних органів важливу роль відіграють механізми демократичного цивільного контролю, дієва співпраця з громадянськими інститутами суспільства, здорове сприйняття їх конструктивної критики, повага, здатність та бажання чути голос кожного пересічного громадянина», – зазначив Петро Порошенко.

«В остаточному підсумку міністерство вбачається цивільним відомством, що координуватиме на новітніх управлінських засадах державну політику з протидії злочинності та забезпечення громадської безпеки», – додав президент.

Реформою передбачається, що у складі міністерства функціонуватимуть Національна поліція, Держслужба з надзвичайних ситуацій, Державна міграційна служба, Державна прикордонна служба, Національна гвардія. При цьому Петро Порошенко особливо наголосив, що в системі правоохоронних органів мають діяти надійні внутрішні антикорупційні механізми, служба внутрішньої безпеки та самоочищення системи. «Лише за таких підходів МВС зможе протистояти корупції у суспільстві, державних інститутах, вивести цю роботу на новий рівень», – наголосив Президент України. Нині боротьба з корупцією здебільшого зводиться до пошуку і затримання виконавців, а організатори корупційних схем залишаються поза увагою. Президент поставив завдання переломити ситуацію, щоб відповідали за корупційні дії, насамперед, організатори й замовники – попри політичну приналежність чи вагомість займаних посад.

Глава держави також у числі важливих завдань назвав адекватний захист бюджетної сфери від злочинних посягань та перекриття транснаціональних каналів економічної та загальнокримінальної злочинності.

«Корупційні чинники надто дорого обходяться суспільству – і не тільки створенням некомфортної атмосфери окремо взятій людині, коли вона намагається, ризикуючи всім, започаткувати бізнес. Вони дорого вартують міжнародному авторитету України, обертаються мільярдними втратами з бюджету», – підкреслив Глава держави.

Президент відзначив демонстрацію МВС готовності до самоочищення та звільнення від «перевертнів», однак у правоохоронних органах відсутня системна робота по руйнуванню корупційних механізмів у своїй діяльності та знешкодженню стійких зв’язків злочинних угруповань з міліцією.

Окремо Глава держави привернув увагу до росту криміногенної ситуації в регіонах поза межами проведення антитерористичної операції, що вимагає ефективної реакції правоохоронних органів.

Глава держави нагадав, що за останній рік значно виросла довіра до Збройних Сил. «Мрію про те, щоб через рік реформована Національна поліція заслужила такий самий рівень довіри, і щоб так само асоціювалася з реформами і змінами у державі, щоб яскравим індикатором змін стало стрімке формування позитивного ставлення людей до нової поліції по всій Україні», – сказав президент.