Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині для дітей діє програма психосоціальної підтримки ЮНІСЕФ

На Харківщині для дітей діє програма психосоціальної підтримки ЮНІСЕФ

За сприянням Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Міністерства освіти і науки України більше ніж півроку працює програма «Підвищення психосоціальної відповіді дітей та сімей у східних та центральних областях України». Мета цієї програми - якнайшвидше відновити дітей від наслідків травматичного стресу. «У першу чергу, наші психологи співпрацюють з дітьми шкільного та дошкільного віку. Таким чином, на базі навчальних закладів східних та центральних областей України наразі існують спеціальні реабілітаційні програми з адаптації та реінтеграції дітей до соціального життя. Протягом півроку таку допомогу отримали більше 11 тис.дітей», – зазначив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі міністр освіти і науки України Сергій Квіт.

За даними Дитячого фонду ЮНІСЕФ, 20% дітей зі сходу та центру України стали свідками вибухів, 20% бачили вбивства, а кожна десята дитина бачила тіла вбитих військових. Відтак, у першу чергу, робота психологів полягала у терміновому зниженні інтенсивності реакції після травматичного стресу, уповільнення показників гіперактивності дітей та налаштування режиму соціальної адаптації.

Для реалізації програми «Підвищення психосоціальної відповіді дітей та сімей у східних та центральних областях України» спеціальну підтримку пройшли 400 психологів. «Ми спробували уперше у форматі ігор побудувати спілкування з дітьми дошкільного віку. У формі дискусій та обговорень – для дітей шкільного та старшого шкільного віку. Таким чином, психологи навчилися у неформальній обстановці розпізнавати потреби дітей та вміти вчасно на них реагувати», – пояснила Голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованна Барберіс. За її словами, наразі таку допомогу можна отримати у п’яти областях України: Донецька, Луганська, Харківська, Запорізька та Дніпропетровська.

Як повідомив Директор Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи Віталій Панок, за час проведення АТО до науково-методичного центру звернулися більше 23 тис.сімей та дітей, які постраждали під час подій на Євромайдані та у зоні АТО. «Я з певністю можу сказати, що наразі у складний для України час психосоціальна служба є чи ненайзатребуванішою допомогою», – розповівВіталій Панок. Відтак експерт запропонував у найближчий час розширювати програму на всю Україну, проводити спеціальні психологічні тренінги з вчителями шкіл та батьками постраждалих дітей, а також видати методичні рекомендації для психологів-фахівців у формі книжок чи брошур.