Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Деякі чиновники сприймають електронний уряд, як загрозу. Шон Кілті

Деякі чиновники сприймають електронний уряд, як загрозу. Шон Кілті

Цей факт потрібно враховувати та організувати програму перепідготовки держслужбовців, заявив директор представництва компанії «Portis Consulting» в Україні Шон Кілті, виступаючи під час дискусії «Кращі практики електронного уряду». «Насамперед, я хочу подякувати голові облдержадміністрації Ігорю Райніну за проведення цього заходу; керівнику групи розробників Стратегії розвитку Харківської області Олександру Лукашову - за запрошення - та екс-прем'єр міністру Естонії Юхану Партсу за те, що він поділився досвідом розвитку електронного уряду, бо всі розуміють, що Естонія є лідером у цій сфері», - підкреслив директор представництва компанії «Portis Consulting» в Україні Шон Кілті.

Шон Кілті розповів: так як технології в світі змінюються дуже швидко, сьогодні при створенні електронного уряду доцільніше реалізувати прості модульні рішення, які могли б швидко пристосовуватися і змінюватися до вимог часу, ніж впроваджувати складні системи.

«Простими рішеннями легше управляти. До того ж хочу зазначити, що складні рішення дорого коштують і можуть бути використані бюрократами. Електронний уряд є для багатьох чиновників загрозою, тому цей факт потрібно враховувати. Технічний елемент програми впровадження електронного уряду складає всього лише 10% від загального, а 90% - сфера комунікацій. Ми вважаємо, що потрібно не звільняти чиновників, а організувати програму перепідготовки держслужбовців. З самого початку також багато уваги потрібно приділяти кібербезпеці», - зазначив Шон Кілті.

Директор представництва компанії «Portis Consulting» в Україні повідомив: щоб швидко реалізувати програму, вони планують застосувати напрацювання з попередніх проектів. Причому система відповідатиме всім європейським стандартам, так як Україна планує інтегруватися в Європу.

«Компанія «Portis Consulting» якраз нам і приваблива тим, що має дуже великий досвід з впровадження різних елементів електронного уряду в багатьох країнах з економікою, що розвивається, де теж відчувався опір системи. Цей досвід нам сьогодні дуже цінний», - у свою чергу зазначив керівник групи розробників стратегії розвитку Харківської області до 2020 року Олександр Лукашов.

Ще один важливий момент: «Portis Consulting» не тільки бере на себе витрати по впровадженню сервісів, а й залучає на субпідряд локальних розробників.

«Якщо компанія працює в Харкові, то вона привертає харківських розробників. Переговори тривають, і з рядом компаній вже є певні домовленості. При цьому хочу сказати, що облдержадміністрація у виборі субпідрядників участі не бере. Це питання бізнесу. Електронний уряд - це не фантом. Підемо шляхом дуже швидких локальних рішень, а не масштабних проектів. Мешканці Харківської області дуже швидко зможуть побачити ті результати, яких ми досягнемо, а потім наш досвід може бути використаний в інших регіонах України», - зазначив Олександр Лукашов.

Довідка. Урядом України та Адміністрацією Президента за сприяння Посольства Великої Британії в Україні та Міжнародного агентства регіонального розвитку «GloBee» досягнуто домовленості про залучення компанії «Портіс Консалтинг» для стратегування, проектування, розробки та впровадження системи електронного урядування в Україні на платформі «Microsoft SharePoint» в рамках реалізації положень Стратегії сталого розвитку «Україна-2020». Пілотним регіоном у реалізації проекту вибрана Харківська область.

Компанія «Portis Consulting» є однією з провідних компаній світу, що спеціалізується на розробці та впровадженні систем електронного управління «під ключ», бізнес-трансформації та модернізації організацій державного сектора багатьох країн. Зокрема, відповідні проекти компанії реалізовані в Анголі, В'єтнамі, Польщі, США, Філіппінах та інших країнах.