Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Фінансову базу на місцях потрібно зміцнювати. Ігор Райнін

Фінансову базу на місцях потрібно зміцнювати. Ігор Райнін

Голова Харківської обласної державної адміністрації взяв участь у ток-шоу «Твоя влада» на «5 каналі», на якому обговорювалося питання децентралізації влади та добровільного об'єднання громад. Як зазначив Ігор Райнін, реформа, яка зараз проводиться, спрямована на те, щоб влада стала ближче до людей, місцеві громади фінансувалися краще і об'єкти місцевої інфраструктури – школи, лікарні, дитячі садки – отримали можливості для розвитку. Керівник регіону нагадав, що Перспективний план добровільного об'єднання громад Харківської області передбачає оптимізацію 459 існуючих громад до 62. «Неправильно, коли в області, де проживає 2 млн 800 тис. людей, налічується 459 місцевих громад, кожна з яких має сільраду, а це 12-15 депутатів, плюс сільського голову, апарат... В середньому, на утримання апарату йде близько 400 тис. грн. Однак при цьому місцева влада від мешканців - досить далека. Люди, переконаний, теж розуміють, що фінансову базу на місцях потрібно зміцнювати. Це не просто – поговорили і розійшлися, як було протягом всіх 20 років, із-за чого у людей, до речі, і є недовіра до реформ. Сьогодні президент вимагає результату, і він буде досягнутий. Яким способом? Саме оптимізацією органів місцевого самоврядування», - пояснив Ігор Райнін.

На думку очільника області, місцева інфраструктура - школи, лікарні, дороги,– повинна перебувати в зоні відповідальності і повністю належати місцевій громаді. При цьому стає вкрай важливим питання ефективності використання коштів.

«Харківська область завдяки змінам до Бюджетного і Податкового кодексу отримує додатково за підсумками року 4,2 млрд грн. Це на 40% більше за зведеним обласним бюджетом, ніж у минулому році. Буду вимагати, щоб місцеві ради це правильно, вміло та ефективно витрачали. Що таке вміло і ефективно? Щоб люди бачили результат, бачили, що додаткові кошти на місцях є», - зазначив Ігор Райнін.

Як зауважив голова ХОДА, на сьогодні необхідність у територіальній реформі – вкрай висока. І у центральної влади, і влади на місцях присутня політична воля до глибоких змін системи.

«Країна економічно хвора. Не нинішня влада призвела до цієї хвороби. Але нинішня влада повинна вилікувати суспільство. Якби зараз у влади не було на це політичної волі, України б не було. Вона є і у політичному житті, і в економічному. Триває процес обговорення реформ в громадах, в районних і обласних робочих групах. І якщо будуть правки, будемо вносити зміни до Перспективного плану, будемо рухатися до реформ», - запевнив Ігор Райнін.