Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В цьому році стан атмосферного повітря в Харкові покращився порівняно до показників попередніх років

В цьому році стан атмосферного повітря в Харкові покращився порівняно до показників попередніх років

Департамент екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації здійснює збір і обробку моніторингових даних Харківського регіонального центру з гідрометеорології. Спостереження проводяться на стаціонарних постах спостереження в м. Харків за такими інгредієнтами як пил, діоксид сірки, діоксид азоту, оксид азоту, оксид вуглецю, сульфати, сажа та інших. Стан атмосферного повітря в Харкові за загальним індексом забруднення за всіма інгредієнтами в січні-квітні цього року покращився порівняно з аналогічним періодом 2014 року і попередніх років. У 2015 році він становив 3,28, в 2014 - 3,50, в 2013 - 3,52, в 2012 - 4,47.

Середнє значення забруднюючих речовин за січень-квітень 2015 року не перевищувало гранично допустимої концентрації, але в березні спостерігалося перевищення по пилу і невелике перевищення по формальдегіду в квітні.

Найбільш забруднене повітря у січні-квітні цього року спостерігалося в районі Іванівки; найменш забруднений - район Баварії.

Моніторингові спостереження за станом водних ресурсів у Харківській області проводять Харківський регіональний центр з гідрометеорології та Сіверсько-Донецьке басейнове управління водних ресурсів, результати спостережень приблизно збігаються.

За даними Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів в річці Сіверський Донець на кордоні з Російською Федерацією (вхідний створ) показники не перевищували норми гранично допустимих концентрацій рибогосподарських водойм у січні-квітні 2015 р. за змістом нікелю, азоту амонійного, фенолу, хрому шестивалентного, міді, цинку і синтетично поверхнево-активних речовин (СПАР). Перевищували гранично допустимі концентрації (ГДК) показники по залізу загальному (1,46 ГДК), марганцю (1,65 ГДК), 3 ГДК по хрому шестивалентному і 2 ГДК по міді.

У створі р. Сіверський Донець, с. Єремівка, на кордоні Донецької та Харківської областей (заключний створ) в січні-квітні цього року показники не перевищували норм гранично допустимих концентрацій рибогосподарських водойм за змістом нікелю, азоту амонійного, фенолу, нафтопродуктів і синтетично поверхнево-активних речовин (СПАР). Перевищували гранично допустимі концентрації показники по залізу загальному (1,25 ГДК), 4,5 ГДК по хрому шестивалентному, 2,2 ГДК по міді і 3,8 ГДК по марганцю. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року можливо зробити висновок, що в цілому стан р.Сіверський Донець незначно погіршився по залізу загальному, БСК5, сульфатах, марганцю.

Найбільш забрудненою річкою в Харківській області є р. Уди, за даними Сіверсько-Донецького управління р.Уди відноситься до категорії «брудна». У січні-квітні 2015 р.спостерігалося найбільше перевищення гранично допустимих концентрацій по міді (7,5 ГДК), нафтопродуктах (4,25 ГДК), хрому шестивалентному (3 ГДК), азоту амонійному (2,32 ГДК), марганцю (2, 2 ГДК) та інших. Аналізуючи динаміку забруднення річки Уди, рівень забруднення залишається стабільним.

Довідка. Загальна кількість річок в Харківській області - 867, Сіверський Донець - велика річка, Оскіл, Уди, Орель, Лопань, Берека - середні річки. Моніторинг стану річок проводиться по великих і середніх річках, а також по деяких малих річках.