Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Середня вартість оренди гектара землі на Харківщині складає 876 грн.

Середня вартість оренди гектара землі на Харківщині складає 876 грн.

За словами заступника директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександра Нездюра, середній по області розмір плати за оренду земельних ділянок склав 3,92% від вартості земельної ділянки, що відповідає указу Президента України. Найбільший розмір плати за орендований гектар землі зафіксований у Валківському районі - 1070 грн., Зачепилівському - 1063 грн., Красноградському - 1059 грн., у м.Коломак - 1030 грн., м.Лозова - 1024 грн., м.Первомайський - 1012 грн. У той же час найменший розмір плати за один гектар - у Великобурлуцькому районі (630 грн.), Харківському - 660 грн., Куп'янському - 665 грн., м.Дергачі - 716 грн., м.Ізюм - 726 грн., м.Золочів - 725 грн., м.Балаклія - 767 грн.

«Розрахунки за оренду земельних паїв почнуться після того, як сільськогосподарські підприємства області приступлять до збирання врожаю, тому необхідно націлити керівників господарств на своєчасну оплату», - підкреслив Олександр Нездюр.

За результатами 2014 року сільськогосподарські підприємства області розрахувалися за оренду земельних ділянок з орендодавцями на 98,9%. Причиною такого показника є те, що не всі орендодавці звернулися за розрахунками до сільгосппідприємств.

«Розрахунки за оренду землі мають важливе соціально-економічне значення. По-перше, це доходи наших громадян, можливість для них поліпшити свій добробут, по-друге - це джерело поповнення місцевих бюджетів за рахунок надходження податків з доходів фізичних осіб, а це, знову ж - додаткова можливість для вирішення багатьох завдань у сільській місцевості», - підкреслив Олександр Нездюр.