Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині переселенці отримають від ПРООН гранти на розвиток бізнесу

На Харківщині переселенці отримають від ПРООН гранти на розвиток бізнесу

Сьогодні, 2 липня, т.в.п. заступника голови Харківської облдержадміністрації Вадим Глушко зустрівся з делегацією Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні. На зустрічі обговорили питання суспільно-політичної ситуації в регіоні, надання допомоги вимушеним переселенцям, а також підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Харківською обласною державною адміністрацією та Програмою розвитку ООН в Україні. За словами Вадима Глушка, на сьогодні однією з найбільш гострих проблем в плані надання допомоги переселенцям є питання їх працевлаштування.

У свою чергу, директор Харківського регіонального центру зайнятості Володимир Міненко розповів, що фахівці центру максимально інформують людей про існуючі вакансії та можливості перекваліфікації, регулярно проводяться ярмарки вакансій. На сьогоднішній день перепідготовку пройшли близько 350 осіб, 630 були направлені на оплачувані громадські роботи. В цілому працевлаштовані 1052 людини.

Допомагати у вирішенні проблеми працевлаштування переселенців в Харківській області буде Програма розвитку ООН в Україні. Як зазначив під час зустрічі радник ПРООН в Україні з питань відновлення і стабілізації Кунал Дхар, у Харківської області є всі шанси стати центральним регіоном при впровадженні програми.

«Ми займаємося пілотуванням інноваційного підходу у восьми областях. Крім Харкова, ми також працюємо з Запоріжжям, Дніпропетровськом, Києвом, Одесою, Полтавою, Донецьком і Луганськом. Але ми усвідомлюємо, що в Харкові зосереджена найбільша кількість тимчасово переміщених осіб, тому регіон буде в центрі нашої особливої уваги», - сказав Кунал Дхар.

За його словами, п'ять ключових напрямків ПРООН – це створення робочих місць; підтримка самозайнятості та розвитку малого бізнесу переселенців; надання психологічної, соціальної та юридичної допомоги; допомога урядовим інституціям у вирішенні проблем внутрішньо переміщених осіб.

Програма, що фінансується урядом Японії, розрахована на 12 місяців, і її бюджет з розрахунку на всі області складає близько 800 тис. дол., пояснив керівник проекту Руслан Федоров. Суть проекту в тому, що ПРООН буде співфінансувати дві третини зарплати переселенцям, допомагати з облаштуванням робочих місць і закупівлею обладнання.

«В кінці березня був оголошений конкурс, на якому розглядали проекти і пропозиції на співфінансування робочих місць, запрошували до участі всі види організацій. Зараз представники ПРООН проводять дослідження з найбільш перспективних бізнес-ніш для підприємницької діяльності. Наступний крок – запуск програми з підвищення навичок підприємницької діяльності, на яку будуть запрошені переселенці: вони повинні розробити свої бізнес-плани, у них буде можливість взяти участь у конкурсі та отримати фінансування», - додав Руслан Федоров. За його словами, розмір одного гранту збільшений до 10 тис. дол.

Крім цього, підприємцям будуть надавати професійні консалтингові послуги з юридичних, бухгалтерських та маркетингових питань.