Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми лобіюємо інтереси виробників Харківщини серед українських інвесторів. Юлія Світлична

Ми лобіюємо інтереси виробників Харківщини серед українських інвесторів. Юлія Світлична

В ексклюзивному інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна» заступник голови Харківської облдержадміністрації розповіла про економічну ситуацію в області. За словами Юлії Світличної, частина харківських підприємств на 80-90% була багато в чому орієнтована на російський ринок. І з початком торгових воєн цим підприємствам довелося хаотично шукати нові ринки збуту. «Від цього страждали ті підприємства, менеджмент яких вважав більш зручним розвивати торговельні відносини в напрямку одного ринку, оскільки їм було так зрозуміліше і дешевше. В результаті - нових замовлень від РФ не надходить, російський ринок закривається, і ці підприємства, втрачаючи обсяги виробництва і показуючи погану економіку, тільки зараз починають шукати альтернативні напрямки співпраці. Хоча є в області і ті підприємства, які виробляли грамотну управлінську стратегію і змогли вчасно диверсифікувати виробництво», - пояснила заступник глави області.

Юлія Світлична додала, що обласна влада намагається всіляко допомогти таким підприємствам – керівництво облдержадміністрації зустрічається з директорами і виносить свої пропозиції на національний рівень.

«Ми лобіюємо інтереси виробників Харківщини в органах влади і серед українських інвесторів. В рамках розвитку промислового комплексу збираємося відкрити офіс у Вашингтоні і активно просувати потенціал області далеко за океаном. Також, якщо бачимо, що менеджмент підприємства не справляється зі своєю роботою, то вносимо пропозиції міністерствам щодо зміни таких керівників, в цих питаннях знаходимо консенсус. І вже зараз на харківських підприємствах, таких як ФЕД, ХАЗ і завод ім. Малишева міністерства проводять конкурс, підбираючи нових керівників», - розповіла заступник керівника ХОДА.

На думку Юлії Світличної, на більшості великих промислових підприємств, які працюють збитково, необхідно змінити менеджмент, адже державний менеджер – це той керівник, який забезпечує прибуток підприємству і державі в цілому.

Відповідаючи на питання, чи потрібно приватизувати такі збиткові підприємства, заступник глави регіону зазначила, що тут необхідно оцінити, наскільки ризики пов'язані з результатами.

«Потрібно розглядати кожне окреме підприємство. Повторю, а не повторюся: головне – забезпечити його прибутковість. Якщо це не може забезпечити держава, то це повинна зробити приватна структура, необхідно створити державно-приватну форму партнерства», - зазначила Юлія Світлична.