Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Під час об'єднання громад ліквідувати населені пункти не будуть. Юлія Світлична

Під час об'єднання громад ліквідувати населені пункти не будуть. Юлія Світлична

Про це заступник голови Харківської облдержадміністрації сказала у програмі «Об'єктив-позиція» на ТРК «Симон». Як зазначила Юлія Світлична, Перспективний план добровільного об'єднання територіальних громад, який був прийнятий 18 червня на сесії облради, передбачає не ліквідацію сіл та селищ регіону, а тільки ущільнення системи управління. Таким чином, замість кількох селищних рад буде одна. «Це дозволить оптимізувати фінансовий ресурс. Якщо на село було виділено, наприклад, 250-300 тис. грн., то апарат сільради на своє забезпечення витрачав велику частину цього ресурсу – більше 50% так точно. Якщо ми скоротимо кількість сільрад, наприклад, у п'ять разів, це призведе до збільшення власних коштів і дозволить об'єднаній громаді брати участь вже на інших умовах у розподілі фінансового потоку, що прямується з держбюджету. Звідси – нова інфраструктура, нові дитячі садки, нові школи, ремонти в цих школах тощо», - пояснила заступник керівника області.

За словами Юлії Світличної, при цьому в кожному селі залишиться староста, у якого будуть всі повноваження для координації діяльності населеного пункту. Ця посада - виборна, процедуру цих виборів буде ще визначено.

Мешканці маленьких сіл, населених пунктів, в яких налічується кілька десятків людей, будуть самі вирішувати – чи приєднуватися до іншого села або селища, чи змінювати назву свого села.

«Ми не будемо різати «по живому», деякі люди не готові змінювати назву свого села. Це буде виноситися на обговорення. Якщо вони приймуть таке рішення і захочуть перейменувати село або приєднатися до іншого села або селища, то в цьому не буде ніяких обмежень. А якщо вони не захочуть об'єднуватися, то назва села залишиться», - запевнила заступник голови ХОДА.

«У результаті децентралізації райони області очікує збільшення фінансового ресурсу. На місцях залишаються досить багато податків: 60% доходів фізосіб, 100% доходу на нерухомість – тобто досить багато коштів задля поповнення місцевого бюджету. Плюс до цього – об'єднана громада отримуватиме безпосереднє фінансування з держбюджету, - додала Юлія Світлична. - При цьому, якщо громади не захочуть об'єднуватися, ніхто не каже, що їм повністю приберуть фінансування. Вони будуть фінансуватися так само, як це було до того, і жити так, як вони жили раніше».