Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Сфера ЖКГ області стане більш відкритою і прозорою

Сфера ЖКГ області стане більш відкритою і прозорою

Найближчим часом сфера ЖКГ Харківського регіону стане більш відкритою і прозорою для мешканців. Цьому сприятимуть декілька ініціатив облдержадміністрації у сфері інформування населення - програми «Справедливі тарифи», «Відкрита система закупівель» та «Комунальна довідкова». Про це сьогодні, 25 червня, сказав заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко. Основне завдання «Комунальної довідкової» - інформаційно-роз'яснювальна робота про хід реалізації основних положень Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» і створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), а також роз'яснення всіх особливостей надання державної підтримки для реалізації енергоефективних заходів ОСББ. Також фахівці КП «Обласний інформаційно-технічний центр» планують підготувати кілька типових проектів з термомодернізації найбільш поширених серій багатоквартирних житлових будинків.

«Основну частину власників багатоквартирного будинку можна переконати, тільки показавши фінансову вигоду від створення ОСББ. Для цього необхідно провести енергоаудит кожного будинку, подивитися - які технічні заходи потрібно провести, скласти кошториси. Ми хочемо і в Харкові, і в області здійснити побудинковий облік витрат. Хочемо, щоб люди бачили щомісяця і свою квартирну плату, і витрати по цьому конкретному будинку. Бачили - за що вони платять. Цього в Харкові немає, а ми хочемо це зробити», - сказав Євгеній Шахненко.

Оприлюднити в інтернеті пропонують також всю інформацію, яка стосується розробки, обгрунтування і прийняття комунальних тарифів. З цією метою розробляється програма «Справедливі тарифи», що припускає повну прозорість документообігу в сфері, яка особливо цікавить населення.

«Сьогодні нормативна база формування тарифів доступна невеликій кількості людей. Те ж саме відбувається і в системі закупівель матеріалів, комплектуючих. Ми хочемо зробити цю інформацію доступною для всіх на базі впровадження автоматизованої системи управління, починаючи від комунального підприємства до ЖКГ області. Такий досвід в Україні є, і ми хочемо впровадити його в Харківській області. Я думаю, що до кінця цього року ми введемо її в усіх комунальних підприємствах за рахунок коштів місцевих бюджетів», - підкреслив заступник голови ХОДА.

За його словами, в рамках програми «Відкрита система закупівель» планується створити сайт, на якому будуть розміщені: плани ремонтно-попереджувальних робот комунальних підприємств області з переліком необхідних матеріалів і підрядних робіт, терміни поставки матеріалів, виконання робіт і умови їх оплати; заявки комунальних підприємств на закупівлю певних матеріалів, робіт, послуг (контроль за відповідністю закупівель оприлюдненим планам ремонтно-попереджувальних робот); дані про цінові пропозиції постачальників матеріалів, підрядних організацій та звіти комунальних підприємств про вибір конкретних постачальників/підрядників з обґрунтуваннями.

Довідка. На 1 червня в Харківській області налічується 792 ОСББ, до складу яких входить 1165 багатоквартирних житлових будинків, і 541 ЖБК, якими обслуговуються 477 багатоповерхівок. Це 10,6% всіх багатоквартирних житлових будинків області. Зі зміною правил щодо створення ОСББ необхідна буде вже згода не 100%, а 75% мешканців.