Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В ХОДА розроблено стратегію розвитку сфери будівництва та ЖКГ регіону

В ХОДА розроблено стратегію розвитку сфери будівництва та ЖКГ регіону

В Департаменті житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської облдержадміністрації розробили кілька напрямків розвитку сфери будівництва та ЖКГ регіону. Про це повідомив сьогодні, 25 червня, у ході прес-конференції заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко. «При розробці наших програм ми акцентували увагу на тих питаннях, які ми можемо вирішити силами Харківської області, які не потребують вирішення на законодавчому рівні і на рівні держави. Звичайно, наші програми відповідають стратегії розвитку держави в галузі житлово-комунального господарства, а також Стратегії розвитку Харківської області до 2020 року, прийнятої на сесії обласної ради», - сказав заступник голови ХОДА.

За його словами, три блоки реформ впровадять найближчим часом. Перший - створення багатофункціональних комунальних підприємств області з метою оптимізації витрат на управління, що надасть змогу знизити тарифи і підвищити якість послуг, які надаються населенню. Другий - мотивація мешканців багатоквартирних будинків до створення ОСББ і, як результат - формування інституту ефективного власника житла та зниження енергоспоживання в житловому фонді області. Третій - створення інформаційної бази, яка забезпечить прозорість і громадський контроль в діяльності комунальних підприємств, у тому числі механізм формування та відкритість системи закупівель матеріалів, комплектуючих тощо.

«Забезпечивши прозорість і громадський контроль, ми зможемо зменшити суми платежів за комунальні послуги. У житловому господарстві ми хочемо запровадити побудинковий облік. Коли мешканець будь-якого будинку може подивитися інформаційні листи, де вказані всі експлуатаційні витрати по будинку, починаючи від квартплати і - до закупівлі мітел. У Вінниці ця система працює, ми хочемо впровадити її у Харкові», - зазначив Євгеній Шахненко.

Крім того, в райдержадміністраціях, містах обласного підпорядкування - там, де розробляються і затверджуються тарифи - будуть створені робочі групи у складі фахівців, депутатів, громадських організацій, представників ЗМІ, волонтерів з тим, щоб забезпечити найбільшу прозорість у системі формування тарифів.