Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Визначені райони-переможці обласного конкурсу на кращу вишивку хрестом «Візерунком стане рідний край»

Визначені райони-переможці обласного конкурсу на кращу вишивку хрестом «Візерунком стане рідний край»

25 червня о 12:00 в КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва» в рамках робочої наради за участі керівників галузі «Культура» Харківської області та майстрів декоративно-ужиткового мистецтва відбудеться нагородження переможців обласного конкурсу на кращу вишивку хрестом «Візерунком стане рідний край», в якому взяли участь всі райони Харківщини. Обов'язковою умовою конкурсу стало використання оригінального сюжету, який розкриває традиції району, а також присутність герба або символіки району.

У конкурсі взяли участь художники, які розробили ескіз вишивки мапи свого району та майстри, вихованці та викладачі художніх студій, шкіл естетичного виховання та творчих колективів, які володіють технікою вишивки.

Райони-переможці конкурсу визначалися шляхом онлайн-голосування на сайті центру культури і мистецтва та під час відвідування обласної виставки.

За підсумками голосування:

ІІІ місце отримали:

1. За підсумками онлайн-голосування у соцмережах - Нововодолазький р-н (749 голосів). Композиційно робота нагадує об’ємну карту місцевості з пташиного польоту з символічним зображенням особливостей кожного з районних центрів. В центрі розміщено герб району, який представляє собою чотирикутний щит, розділений по діагоналі на чотири кольори. У центрі щита знаходиться стилізоване зображення фортеці з перехрещеними шаблею та мушкетом, які символізують залишки турецького валу поблизу сіл Княжне та Мелихівка. Щит обрамлений традиційним слобожанським вінком, який складається із золотого листя дуба, перев’язаного блакитною стрічкою, шестернею зі снопом у верхній частині.

2. За підсумками голосування під час відвідування виставки - Дворічанський р-н (44). Основою композиції роботи району стали чарівні краєвиди Дворічанщини. Віковічні крейдяні гори по-над Осколом і заплавними озерами, соснові і листові ліси, куточки незайманої природи, де збереглася в первісному вигляді місцева флора і фауна – це національний природний парк «Дворічанський», краса і гордість району.

ІІ місце отримали:

1. За підсумками онлайн-голосування у соцмережах - Первомайський р-н (838). Композиція фрагменту району повністю відтворює його герб. На тлі основних кольорів району – зеленому, жовтому та блакитному - розміщені: ріг достатку (є символом багатства краю), сонце та колоски на тлі пашні, та історичне минуле Первомайщини - одна з трьох фортець Української оборонної лінії – Єфремівська, Олексіївська та Михайлівська (вали, збережені до сьогодні), які були збудовані за наказом імператриці Анни Іоанівни для захисту південного кордону Російської імперії від татаро-турецьких набігів.

2. За підсумками голосування під час відвідування виставки - Вовчанський р-н (60). Земля Вовчанського району щедра на дари. Виробництво соняшникової олії – один із основних напрямків промисловості району. Тому основою композиції виступає соняшникове поле під блакитним небом Вовчанщини. Герб Вовчанського району – золотий ріг достатку та кадуцей, а по нижньому лазуровому полю «біжить» срібний вовк – символ Вовчанщини. Щит увінчано стилізованим зображенням шестерні, над якою розташовано сім золотих колосків, та обрамлений вінком із золотого дубового листя, перевитого лазуровою стрічкою.

І місце отримали:

1. За підсумками онлайн-голосування у соцмережах - Валківський р-н (1444). Робота поєднує в собі живописність сюжету, ретроспективу презентації та майстерність виконання вишиваного фрагменту. В центрі композиції розташовано герб району, який відображає провідні галузі економіки - сільське господарство та нафтогазовидобування. Історичний та культурний потенціал району представлений у вигляді дворянської садиби ХVIII ст. Старий Мерчик, що потонула у квітучих та плодоносних садах. Природні багатства - дендропарк «Литвинівка» та заповідне урочище «Довжик» - відображені фрагментом водойми з цаплею.

2. За підсумками голосування під час відвідування виставки - Харківський р-н (84). Робота відрізняється вишуканим рішенням композиції, що поєднує в собі історизм презентації та майстерність виконання вишиваного фрагменту. Історичне минуле району відображено козаком-вершником - легендарним кошовим отаманом Іваном Сірком, сім’я якого мала маєтності в Мерефі. Дев’ять пам’яток архітектури, серед яких шість діючих православних храмів, відображені Храмовим комплексом у центрі композиції. Плеяда відомих письменників, діячів культури, що мають відношення до творчого потенціалу району, зображена в образі мандрівного філософа Григорія Сковороди. Проміні сонця, що перетворюються у веселку з українською орнаментикою, виступають об’єднуючим елементом між історичною спадщиною та сучасністю.

Довідка. Організатор конкурсу - Харківський обласний організаційно-методичний центр культури та мистецтва за підтримки Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.