Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У створенні промислових кластерів ми бачимо перспективу розвитку промисловості Харківщини. Марк Беккер

У створенні промислових кластерів ми бачимо перспективу розвитку промисловості Харківщини. Марк Беккер

Про це сьогодні, 23 червня, заступник голови облдержадміністрації сказав у ході наради з керівниками провідних промислових підприємств області. Марк Беккер зазначив, що сьогодні існують певні системні проблеми в розвитку нашої промисловості - відсутність промислових програм і державних замовлень в необхідному обсязі; певна монетарна політика, особливо - у валютних операціях; питання, пов'язані з втратою російського ринку; дорогі кредитні ресурси; відсутність істотних інвестицій та інші питання, що належать до державної сфері влади. «У цій складній ситуації на кожному конкретному підприємстві дуже багато залежить від керівника, від менеджменту підприємства. Друге питання - проведення інноваційних заходів, створення на базі ефективно працюючих підприємств та інститутів певних промислових кластерів. Це дуже важливий аспект економічного розвитку будь-якого суспільства. І по Харківській області ми бачимо перспективу розвитку саме цього напряму економічних реформ», - підкреслив Марк Беккер.

За його словами, сьогодні індекс промислового виробництва Харківської області в цілому складає 81,1%. Зростання виробництва спостерігається у фармакологічній галузі та виробництві хімічних речовин і хімічної продукції. У питомій вазі і реалізації продукції 25,7% займає виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, більше 22% - постачання електроенергії, газу, пари і лише 12,4% - машинобудування. У 2015 році значно зменшили обсяги продукції: авіаційний завод, ДП «ХМЗ «ФЕД», ДП «Укрспецвагон», ДП «Електроважмаш».

Заступник голови облдержадміністрації повідомив, що з метою вирішення системних проблем на адресу центральних органів виконавчої влади головою ХОДА Ігорем Райніним у 2015 році направлено 18 звернень про необхідність забезпечення машинобудівних підприємств області державними замовленнями; про вжиття заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати; про зміцнення керівного складу підприємств; про розвиток вітчизняного сільгоспмашинобудування; про сприяння у відшкодуванні ПДВ тощо.

«По наших підприємствах неповернення ПДВ складає більше 200 млн. грн. Це питання дійсно потрібно вирішувати. Тим більше, що, за заявою  прем'єр-міністра, кошти в казначействі є. Незважаючи на нинішні умови, науково-промисловий потенціал області здатний не лише вистояти, а перейти на стабілізацію і продовжувати свій розвиток. І тут роль керівника, роль менеджменту підприємства особливо зростає», - підкреслив Марк Беккер.