Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Райнін привітав представників консульства Польщі з 20-річчям діяльності установи на Харківщині

Ігор Райнін привітав представників консульства Польщі з 20-річчям діяльності установи на Харківщині

Під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним послом Республіки Польща в Україні Генриком Літвіним голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін привітав представників дипломатичної місії з 20-річчям діяльності Генерального консульства РП на Харківщині. Керівник області зазначив, що відкриття Генерального консульства було і залишається знаковою подією для області. «Відносини Харківської області та Республіки Польща досить щільні. Ми проводимо багато круглих столів, зустрічей, конференцій та форумів. Це говорить про те, що ми орієнтовані на досвід Польщі. Не так давно ми зустрічалися з польським реформатором Лешеком Бальцеровичем, обговорювали проведення регіональних реформ в Харківській області. Він дуже позитивно відгукнувся, сказав, що реформи рухаються в правильному напрямку. Ми і надалі будемо використовувати польський досвід, адаптуючи його до українських реалій», - зазначив Ігор Райнін. 

Заступник голови ХОДА Юлія Світлична додала, що зараз облдержадміністрація займається розробкою перспективного плану розвитку ділових взаємин між Польщею та Україною. «Ми готуємо чіткий пакет проектів, які можуть бути цікаві польським інвесторам. У Польщі добре розвинений малий і середній бізнес. І для польських бізнесменів Польща вже замала, вони хочуть розвивати свій бізнес в інших країнах і перспективною країною в цьому відношенні бачать Україну. Ми визначили кілька глобальних напрямків - агропромисловий комплекс, наука, промисловість і кооперація. Переговори ведуться», - розповіла Юлія Світлична.

Генрик Літвін зазначив, що число дипломатичних представництв в Україні вони планують збільшувати. За підрахунками поляків, за весь час роботи Генерального консульства в східній Україні польські візи отримали близько 1 млн. українців.

До Харкова на урочистості на честь 20-річчя Генерального консульства Республіки Польща приїхали троє попередніх Генеральних консулів - Ярослав Ксьонжек (2003-2006 рр.), Гжегож Серочинський (2006-2010 рр.), Ян Гранат (2010-2014 рр.), а також Генеральний консул, керівник консульського відділу Посольства Республіки Польща в Києві Рафал Вольський, Генеральний консул РП в Одесі Даріуш Шевчик.

Довідка. Саме в Харкові було відкрито перше Генеральне консульство, створене Міністерством закордонних справ незалежної Польщі на території незалежної України. Зараз в Україні працюють 6 польських Генеральних консульств.