Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Нас радує політична та економічна стабільність в Харківській області. Посол Республіки Польща

Нас радує політична та економічна стабільність в Харківській області. Посол Республіки Польща

Сьогодні голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін зустрівся з Надзвичайним і Повноважним послом Республіки Польща в Україні Генриком Літвіним. Керівник області розповів про суспільно-політичну ситуацію в регіоні та реформи, які проводяться в області. Як зазначив Генрик Літвін, Польща уважно стежить за ситуацією в Україні. «Нас дуже радують успіхи українських спецслужб, те, що вам вдалося зберегти мир і спокій на території області. Сподіваємося, що хороша робота продовжиться. Дійсно, ми бачимо, що Харківська область досягла високого рівня стабільності, в таких - дуже важких - умовах, з чим вас можна тільки привітати», - сказав посол. 

Також Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Станіслав Лукасік додав, що, на його думку, Харківська область - один з передових регіонів країни у впровадженні реформ, нової моделі економіки та самоврядування.

Як відмітив Ігор Райнін, сьогодні Україна прямує шляхом економічної і фінансової децентралізації. «Зміни до Бюджетного та Податкового кодексів призвели до позитиву. По зведеному бюджету області ми маємо плюс 40% або 4,2 млрд. грн. за підсумком року. Вперше була отримана державна субвенція на медицину, освіту і спорт у розмірі 5,5 млрд. грн. Сам процес децентралізації запущений і триває. Сільські та районні ради сьогодні мають на своїх рахунках як ніколи багато коштів», - підкреслив голова ХОДА.

Але в той же час, за словами Ігоря Райніна, неможна затягувати процес територіального устрою влади - у країни на це немає часу. Наприклад, Німеччині на скорочення своїх громад в три рази знадобилося близько 20 років.

«Розроблена оптимальна схема територіального устрою влади, при якій кількість фінансових ресурсів у радах буде збільшуватися. Це можна зробити за рахунок укрупнення органів управління. Приміром, зараз кошти сільрад, в основному, витрачаються на утримання самого апарату сільради. При укрупненні скоротяться адміністративні витрати, і гроші можна буде витрачати на розвиток району. До того ж законодавством передбачено, що при об'єднанні податки і збори в більшому обсязі будуть залишатися на місцях», - пояснив керівник області.

Також він додав, що реформи дозволять в Харківській області залишати на місцях близько 4 млрд. грн.

Нагадаємо, 18 червня на засіданні позачергової XXXVI сесії Харківської обласної ради був прийнятий Проект перспективного плану формування територій громад Харківської області. Ним передбачено створення 59 самодостатніх територіальних громад замість 459 існуючих на сьогоднішній день.