Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Єврокомісар Йоганнес Ган ознайомився з умовами проживання переселенців у таборі «Ромашка»

Єврокомісар Йоганнес Ган ознайомився з умовами проживання переселенців у таборі «Ромашка»

Сьогодні, 19 червня, в рамках свого візиту на Харківщину член Єврокомісії з питань Європейської політики сусідства і переговорів по розширенню Йоганнес Ган відвідав табір «Ромашка», в якому мешкають вимушені переселенці з Донецької та Луганської областей. У поїздці єврокомісара супроводжують директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Віктор Коваленко і т.в.п. заступника голови ХОДА Вадим Глушко. Йоганнес Ган поспілкувався з переселенцями, розпитав – як вони виїжджали з окупованої території і з якими проблемами стикаються тут. Господарі дитячого табору – Володимир і Оксана Рожкови розповіли єврокомісару, що зараз у «Ромашці» проживають 190 осіб. За словами Володимира Рожкова, дуже складно було восени, коли потрібно було готуватися до опалювального сезону, утеплювати корпуси. Дуже допоміг табору в цьому питанні Польський центр міжнародної допомоги.

На сьогодні основна проблема пов'язана з оплатою за електроенергію. Як розповіла Оксана Рожкова, вони оплачують цю послугу за комерційними тарифами, будучи, по суті, комерційним підприємством, незважаючи на те, що фактично «Ромашка» добровільно взяв на себе турботу про переселенців. В місяць на оплату електроенергії витрачається 2000 дол., і це практично непідйомна сума.

Коментуючи ситуацію, Вадим Глушко зазначив, що це питання можна вирішити тільки на рівні Кабінету Міністрів України, оскільки «Харківобленерго» - державне підприємство. «З обласного бюджету ми не можемо виділити необхідні кошти комерційній структурі, навіть враховуючи те, що табір на сьогодні виконує соціальну функцію. Такий парадокс», - додав т.в.п. керівника області.

Тим не менш, за словами Володимира Рожкова, в червні «Ромашка» прийняв на першу, пробну, зміну 60 дітей. А з 1 липня вони готуються прийняти вже другу зміну, на яку приїдуть діти-переселенці, а також діти з Харкова та області, в тому числі - із сімей військовослужбовців, які перебувають у зоні АТО. Всі діти в таборі відпочивають безкоштовно.

У свою чергу, Йоганнес Ган розповів, що мета його візиту до Харківської області – зрозуміти проблеми переселенців і допомогти у їх вирішенні. «Євросоюз виділив 22 млн. євро на допомогу вимушеним переселенцям. Я приїхав саме у Харківський регіон, бо тут їх найбільше. Я буду намагатися приїжджати сюди кожні три місяці, щоб побачити на місці – з якими проблемами стикаються люди і на що найефективніше буде направити фінансову допомогу: одяг, продукти, житло», - сказав єврокомісар.

Нагадаємо, також в рамках свого візиту Йоганнес Ган сьогодні зустрінеться з волонтерами громадської організації «Станція Харків» і з представниками малого та середнього бізнесу Харківщини.