Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Будинки-інтернати Харківщини отримали благодійну допомогу на суму 1,1 млн. грн.

Будинки-інтернати Харківщини отримали благодійну допомогу на суму 1,1 млн. грн.

У Хорошевському геріатричному пансіонаті пройшла виїзна колегія Департаменту соціального захисту населення ХОДА під головуванням т.в.п. заступника голови Харківської облдержадміністрації Вадима Глушка. Під час засідання фахівці обговорили актуальні питання розвитку надання соціальних послуг у будинках-інтернатах. Одна з найбільш значущих проблем - недостатність фінансування подібних установ. У 2015 році у зв'язку зі змінами бюджетного законодавства утримання інтернатів у регіоні здійснюється виключно за рахунок доходів обласного бюджету. 

«Цього року на бюджет лягло додаткове навантаження, оскільки до нашого регіону переїхали понад 175 тисяч внутрішньо переміщених осіб, що значно ускладнило виділення коштів для проведення капітальних ремонтів у будинках-інтернатах. Допомогти нам покращити умови проживання людей похилого віку та інвалідів сьогодні готові міжнародні організації. Щоб залучити закордонні інвестиції, державним соціальним установам необхідно розробляти міні-проекти. Досвід такої плідної співпраці є у Комаровського та Ржавецького будинків-інтернатів», - зазначив Вадим Глушко.

За його словами, в Ржавецькому психоневрологічному інтернаті за рахунок благодійної допомоги проведені ремонтні роботи в житловому корпусі - замінено вікна та двері, санвузли, замість дерев'яної підлоги постелений лінолеум. Крім того, в інших установах завдяки залученню позабюджетних коштів були обладнані та відновлені майданчики й спортивні зали, кімнати для реабілітації. Також підопічних інтернатів благодійники забезпечують одягом, взуттям, медикаментами, засобами гігієни.

«Установам допомагають понад 100 благодійних, громадських та релігійних організацій, підприємства, депутати та приватні особи. Станом на 1 червня будинки-інтернати отримали допомогу на загальну суму 1,1 млн. грн. Причому найбільш активно в цьому напрямку працюють дитячі установи, в яких сума залучених коштів склала 0,8 млн. грн.», - підкреслив т.в.п. заступника голови ХОДА.

Довідка. У регіоні працюють 18 будинків-інтернатів, які знаходяться у комунальній власності області. Їх наповненість становить 93%. Станом на 1 червня в інтернатах проживають 3070 осіб, у тому числі і вимушені переселенці з Донецької та Луганської областей. З початку проведення АТО на сході України - з 2014-го по 1 червня 2015р. - в 13 установ Харківщини було влаштовано 178 дітей-інвалідів та літніх людей.