Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові обговорили проект нового закону про місцеві вибори

У Харкові обговорили проект нового закону про місцеві вибори

Зареєстрований у Верховній Раді законопроект про місцеві вибори (№2831-2) обговорили 17 червня на круглому столі представники Харківської облдержадміністрації, політичних партій та громадських організацій області. За словами радника голови ХОДА Віталія Маляренка, місцеві вибори в жовтні пройдуть за новою системою, яка, насамперед, передбачає перехід до голосування за відкритими списками. «Тепер харків'яни голосуватимуть не тільки за політичні партії, але будуть обирати і конкретного кандидата від даної політичної сили. Кількість депутатів Харківської міськради буде скорочено до 50 осіб. Крім того, вибори мера Харкова, швидше за все, пройдуть у два тури за аналогією з президентськими виборами», - пояснив Віталій Маляренко. 

Експерт з питань виборчого права Микола Чернічкін зазначив, що головне нововведення полягає у тому, що закон не передбачає мажоритарну систему на виборах до міської та обласної рад (для міст з населенням більше 90 тис. чоловік). У ради всіх інших рівнів депутати будуть обиратися, у тому числі, по «мажоритарці». Серед інших змін - підвищення прохідного бар'єру для партій з 3% до 5%, а також система голосування: виборець буде ставити в бюлетені дві позначки - за список партії і за конкретного кандидата в цьому списку. «Виходячи з того, що в загальному партійному списку буде 50 кандидатів (кількість обраних депутатів в міськраду), то в 9 районах Харкова кожна партія сформує список з 5-6 чоловік. Стануть депутатами ті кандидати, чия партія подолала 5% -ний бар'єр, а самі вони набрали 3% голосів виборців», - сказав Микола Чернічкін.

Начальник управління внутрішньої політики Департаменту масових комунікацій ХОДА Ігор Ісаєнко зазначив, що приймаючи і впроваджуючи на практиці новий закон про місцеві вибори, потрібно обов'язково врахувати як внутрішні, так і зовнішні ризики. «Потрійна відповідальність за ці вибори лежить на тих партіях, які представлені в парламенті, в першу чергу, на коаліції. Це свого роду іспит для проєвропейських політичних сил», - підкреслив Ігор Ісаєнко.

Учасники круглого столу відзначили, що, незважаючи на те, що закон має як мінуси, так і плюси, головне - він є переходом до більш відкритої системи, яка виключає можливість підкупу виборців, партійної корупції та інших негативних проявів виборчого процесу.