Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У суботнику на території Шарівського замку взяло участь більше сотні мешканців Харкова та області

У суботнику на території Шарівського замку взяло участь більше сотні мешканців Харкова та області

Акція, яку ініціювали громадські активісти, пройшла за підтримки Департаменту культури і туризму ХОДА та Богодухівської РДА. Головна мета заходу, що відбувся 13 червня, - привернути увагу громадськості до проблем садиби, збудованої у XIX столітті цукрозаводчиком Леопольдом Кенігом. Взяти участь у генеральному прибиранні території навколо старовинного палацу в селищі Шарівка Богодухівського району могли всі бажаючі. Завдяки соцмережам до співробітників Харківської облдержадміністрації та їх колег з Богодухівської райдержадміністрації також приєдналися представники різних громадських організацій. Всього в суботнику взяли участь більше 100 чоловік. «Проблема цієї садиби в тому, що в штатному розкладі тут значиться тільки сторож. Ми бачимо, в якому жахливому стані все знаходиться. Щоб відновити цю будівлю, потрібен великий матеріальний ресурс. З іншого боку, навести порядок на території Шарівського комплексу можна і без грошей - прибрати стару траву, сміття, повалені дерева. Величезне спасибі всім небайдужим, хто в свій законний вихідний відгукнувся на наш заклик у Facebook. Попрацюємо, а потім на всіх чекає екскурсія та смачна польова каша», - зазначив т.в.п. заступника ХОДА Вадим Глушко.

На реконструкцію перлини Слобожанщини, за попередньою інформацією, необхідно близько 100 млн. грн. За словами Вадима Глушка, для обласного бюджету - це непідйомна сума. Щоб врятувати замок у Шарівці, чиновники шукають мецената-інвестора.

«Сьогодні будівля знаходиться на балансі КП «Знахідка». З обласного бюджету гроші виділяються тільки на зарплати і мінімальне обслуговування комплексу. Щоб передати замок на баланс іншої структури - благодійному фонду, необхідно провести повну інвентаризацію. Крім того, благодійному фонду треба буде надати бізнес-план», - підкреслив директор Департаменту культури і туризму ХОДА Олег Яцина.

Шарівська садиба займає величезну площу - близько 40 га. Під час суботника активісти прибрали Липову алею, територію біля фазанаріїв, тильний бік палацу, стежку до 600-річного дуба і каменю любові й так звану цукрову гірку.

«Я думаю, що протягом року ми проведемо ще два-три таких заходи. Це гарний початок. Сподіваюся, що наступного разу приїде не сто чоловік, а 200 - 300», - заявив Вадим Глушко.