Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В ХОДА працюють над усуненням причин, які призводять до опустелювання земель Харківщини

В ХОДА працюють над усуненням причин, які призводять до опустелювання земель Харківщини

Представники Держекоінспекції взяли участь у нараді, приуроченій до Всесвітнього дня боротьби з опустелюванням та посухами, який відзначається щорічно 17 червня. До основних причин опустелювання належать водний дефіцит, тривала посуха, надмірне пониження вологості повітря через збільшення температури і низького рівня опадів, збільшення поголів'я худоби, вирубка лісів, соленакопичення, вітряний клімат, низький рівень ґрунтових вод, помилки у веденні сільського господарства, надмірне осушення дрібних водойм для зрошення угідь і для підтримки рибних господарств.

Для Харківщини проблема полягає в тому, що опустелювання - це не природне явище, а штучне, через різноманітні антропогені чинники, а саме - пов'язані з деградацією ґрунтів, підвищеним рівнем розораності сільськогосподарських угідь до 70%, порушенням науково-обґрунтованих сівозмін, забрудненням ґрунтів важкими металами, у тому числі внаслідок впливу основних забруднювачів області. Це призводить до підвищення підкислення, осолонцювання, засолення, підтоплення ґрунтів, тобто явищ, які виникли під впливом природних змін, але, в основному, антропогенних.

Боротьба з опустелюванням включає в себе діяльність, яка є частиною комплексного розвитку земельних ресурсів у посушливих районах в інтересах стійкого розвитку і яка спрямована на:
- запобігання і/чи скорочення масштабів деградації земель;
- відновлення частково деградованих земель;
- відновлення земель, що потерпіли від опустелювання.

Основним напрямком з охорони земель, підвищення родючості ґрунтів і економії енергоресурсів повинні стати впровадження нових технологій вирощування сільськогосподарських культур, у тому числі ґрунтозахисних та енергозберігаючих, проведення робіт по вилученню з інтенсивного обробітку малопродуктивних, ерозійно-небезпечних земель, впровадження ґрунтозахисно-меліоративної та агроландшафтної організації території.

З метою боротьби з посухами на території області необхідно впроваджувати зрошування та меліорацію. Важливим аспектом у вирішенні цієї проблеми є збільшення площі природно-заповідного фонду. Розвиток природно-заповідного фонду України на сьогоднішній день є одним із пріоритетних завдань країни. Так, відповідно до законодавства відсоток територій та об’єктів природно-заповідного фонду у 2015 році повинен досягти 10% від площі держави. Сьогодні ця величина становить 5,9%. Об’єкти природно-заповідного фонду створюються з метою збереження і відтворення цінних природних комплексів, а на їх територіях обмежуються чи забороняються певні види господарської діяльності та встановлюється заповідний режим.

Довідка. Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1994 році. Тоді ж була прийнята і Конвенція ООН про боротьбу з опустелюванням. Цього року він проходитиме під гаслом «Безкоштовної їжі не буває! Інвестуй у здорові ґрунти».

Державам запропоновано присвятити цей день підвищенню інформованості про необхідність міжнародного співробітництва у боротьбі з опустелюванням і наслідками посух.

Опустелювання – це один з найбільш тривожних світових процесів деградації навколишнього середовища у посушливих, напівпосушливих і сухих районах у результаті дії різних факторів, включаючи зміну клімату і діяльність.