Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Студенти із зони АТО отримали допомогу психологів

Студенти із зони АТО отримали допомогу психологів

Спеціалісти Навчально-наукової психологічної служби Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна впродовж навчального 2014/2015 року проводили окрему роботу зі студентами із зони АТО. 38 студентам, що звернулися по допомогу за власною ініціативою, було надано 52 індивідуальні консультації. Як зазначив в.о завідуючого психологічною службою Максим Ніколаєвський, тематика звернень багатьох студентів із зони АТО була схожою з тематикою звернень інших студентів. Це - труднощі в адаптації до навчання, у стосунках з батьками, у спілкуванні з однолітками, проблеми у взаєминах із хлопцем чи дівчиною. У зв’язку з переживаннями, пов’язаними з бойовими діями у їх населених пунктах, самостійно за індивідуальною консультацією звернулися лише 9 студентів.

«Співробітниками Навчально-наукової психологічної служби університету також було проведено профілактичну діагностику психоемоційного стану всіх 59 студентів-першокурсників із зони АТО. Це дозволило додатково виявити 14 студентів, які самостійно не зверталися за допомогою до психолога, але потребували її у зв’язку із наявністю травмуючих переживань стосовно подій у Донецькій та Луганській областях. З кожним із них були проведені індивідуальні консультації, метою яких було усвідомлення картини подій, що сталися безпосередньо з ними або їх близькими», - сказав Максим Ніколаєвський.

Для студентів із зони АТО також були організовані заняття з тренінгової програми «Рецепти психологічного здоров’я», де вони навчилися краще розуміти свої емоції та почуття, оволоділи техніками самоконтролю та підтримки. У цьому їм допомогли також книги з серії «Сам собі психотерапевт».