Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У регіоні розробляють програму створення промислових парків на базі ефективно працюючих підприємств та НДІ

У регіоні розробляють програму створення промислових парків на базі ефективно працюючих підприємств та НДІ

Таким чином успішні промислові підприємства зможуть залучати виробничі потужності інших заводів і науково-дослідних інститутів Харківської області. Про це повідомив 3 червня в ході прес-конференції заступник голови Харківської облдержадміністрації Марк Беккер. «Процес цей не миттєвий, це дуже серйозна робота. Задіяні кілька науково-дослідних інститутів і кілька підприємств. Вони розробляють концепт того, як виходити харківським промисловим потенціалом на формування цих кластерів, щоб на підприємствах була робота, контракти і розвиток виробництв», - уточнив Марк Беккер. На думку генерального директора ВАТ «Турбоатом» Віктора Субботіна, в даний момент харківським промисловцям не вистачає координації завдань на рівні держави. 

«Потрібні керуючі холдинги, компанії, які здатні виступати консолідованим замовником і постачальником продукції підприємств, які працюють на єдиного замовника. Наприклад, ми поставляємо так званий машзал - обладнання на станцію: і турбіна, і генератор, і система управління. У Харкові є «Турбоатом» з турбін, «Електроважмаш» з генераторів, той же «Завод ім. Шевченка» - з систем управління. У всіх різна форма власності, але замовник - один. Немає координації завдань виробнику на рівні держави. А це необхідно», - пояснив Віктор Субботін.

Щоб допомогти розвитку харківських промислових підприємств, керівництво ХОДА неодноразово проводило наради з директорами виробництв, представниками профкомів підприємств. Головою облдержадміністрації Ігорем Райніним було підготовлено більше 18 звернень до центральних органів влади - Кабінету Міністрів України, міністерств та відомств, повідомив Марк Беккер. У тому числі піднімається й питання створення виробничих кластерів.

«До складу Міністерства економічного розвитку і торгівлі входять 18 державних підприємств Харкова, які мають всі технологічні лінії, всі технологічні карти, замкнутий цикл виробництва. Насправді, було б простіше міністерству об'єднати їх в кластер, який міг би виробляти ту чи іншу продукцію. Ми не те що перетягуємо на себе цю ковдру. Ми беремо на себе функції управління та намагаємося вирішити це на регіональному рівні», - підкреслив заступник голови ХОДА.

Довідка. За підсумками 2014 року, підприємствами Харківської області було реалізовано промислової продукції на загальну суму 72,4 млрд. грн., що перевищує результат 2013 року на 9,5 млрд. грн. За I квартал поточного року реалізовано продукції на суму 21 млрд. грн., що майже на 40% або на 5,9 млрд. грн. більше, ніж у I кварталі 2014 року.