Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Райнін назвав першочергові реформи, які пройдуть в Харківській області

Ігор Райнін назвав першочергові реформи, які пройдуть в Харківській області

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін сьогодні, 28 травня, зустрівся з колишнім віце-прем'єром Уряду Республіки Польща, професором Лєшеком Бальцеровичем. На зустрічі обговорювали проведення реформ в Україні та особливості реформування різних сфер в Харківській області. «Позиція Президента України Петра Порошенка однозначна - війна не є приводом не проводити реформи. Ми підготували низку проектів реформ регіонального рівня, які входять до пакету національних реформ. Зараз ми над ними активно працюємо», - розповів Ігор Райнін. Він зазначив, що в області почали наводити порядок у сфері земельних ресурсів, щоб зробити цю сферу прозорою. «Щоб люди могли оформити землю дешевше, ніж вони роблять це зараз, і, головне - щоб місцеві бюджети не залишалися осторонь. Ми боремося з корупційною складовою, яку, на жаль, вітають самі аграрії, і це неправильно», - підкреслив Ігор Райнін. 

Планується застосовувати цілу низку заходів, починаючи від земельних аукціонів і закінчуючи наданням земель через комунальні підприємства області.

Ще одна сфера, на яку чекає реформування - освіта. «Харків - найбільший освітній і науковий центр Європи. Ми збираємося підвищити рівень практичних досліджень, щоб дисертації не клалися на полицю, а застосовувалися. Тим самим вийти на розвиток нових технологій і реально працюючі бізнес-інкубатори», - сказав керівник області.

Не оминуть реформи і сферу житлово-комунального господарства. Вирішити проблему зношеності мереж та підвищити якість послуг, що надаються, на думку Ігоря Райніна, можна тільки шляхом жорсткої оптимізації комунальних підприємств.

У свою чергу, Лєшєк Бальцерович зазначив, що реформування країни без підвищення тарифів на послуги ЖКГ було б неможливим. І підвищення, яке нещодавно пройшло в Україні, стало вимушеним заходом. «Підвищувати тарифи потрібно, це елементарний крок. Якщо тарифи нижчі, то бюджет змушений покривати різницю. Ми в Польщі підвищили тарифи 20 років тому, як і багато інших країн», - висловив свою думку польський економіст і політик.

Ігор Райнін нагадав, що при цьому число одержувачів субсидії збільшилося в три рази, а сума субсидії зросла в два рази.

«Реформи в Україні йдуть у правильному напрямку, але буде краще, якщо темпи будуть швидшими. Швидке лікування краще для пацієнта, ніж повільне. В української влади є програма комплексного лікування економіки», - додав Лєшєк Бальцерович.

Також Генеральний Консул Республіки Польща в Харкові Станіслав Лукасік під час зустрічі поділився недавньою своєю розмовою з керівником одного з польських банків, представництво якого є в регіоні. «Він відзначив таку особливість, що останнім часом до них за кредитами стали активно приходити представники малого та середнього бізнесу. Якщо бізнес йде за кредитами, значить, бізнес бачить шанс і перспективи», - сказав Станіслав Лукасік.