Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області є всі ресурси для ліквідації надзвичайних ситуацій. Ігор Райнін

У Харківській області є всі ресурси для ліквідації надзвичайних ситуацій. Ігор Райнін

На полігоні Навчального центру оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України в с. Ватутіне (Нововодолазький район) 27 травня відбулися комплексні навчання з ліквідації надзвичайних ситуацій, пов'язаних з пожежами в лісах. Навчання пройшли під керівництвом голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна. «В цілому практичну частину проведених навчань я оцінюю на достатньому рівні. Ті недоробки, які ми сьогодні побачили, службою з надзвичайних ситуацій будуть виправлені. Голови райдержадміністрацій відповідні доручення отримали. У першу чергу, потрібно сконцентруватися і бути готовими до виникнення надзвичайних ситуацій та їх ліквідації. Ситуації бувають складними і такими, що вимагають прийняття чітких, швидких рішень. Ми ще раз проведемо відповідне засідання комісії з надзвичайних ситуацій, щоб посадові особи на місцях разом з Головним управлінням ДСНС в Харківській області були готові оперативно вирішувати будь-якого роду ситуації. У першу чергу, мова йде про лісові пожежі, оскільки наближається пожежонебезпечний період», - зазначив Ігор Райнін. Голова ХОДА також додав, що у Харківській області є всі необхідні ресурси для ліквідації надзвичайних ситуацій.

Як зазначив в.о. начальника Головного управління ДСНС України в Харківській області Олександр Волобуєв, у Харківському регіоні - 16 районів, в яких дуже великі лісові масиви. У 13-ти з них на чергуванні знаходиться техніка з об'ємом цистерн від 5 до 8 куб.м. «Все це спрямовано на те, щоб мати змогу оперативно доставити такий великий запас води до місця пожежі. А вертоліт МІ-8, який ви сьогодні бачили, чергує в Харківському аеропорту. Це вертоліт нашої Державної служби з надзвичайних ситуацій. Він обслуговує чотири області - Харківську, Сумську, Донецьку та Луганську. І у випадку масштабної лісової пожежі його можна оперативно задіяти для гасіння пожежі», - додав Олександр Волобуєв.

Сьогоднішні навчання з ліквідації різних можливих надзвичайних ситуацій включали відпрацювання 9 епізодів: гасіння лісової пожежі, евакуацію дітей, порятунок людини, що опинилася під завалами, ліквідацію наслідків вибуху боєприпасів, розгерметизації аміакопроводу й інші ситуації.

Таким чином, всі задіяні служби змогли перевірити готовність своїх сил до дій при виникненні надзвичайних ситуацій в лісових масивах, а також відпрацювати питання взаємодії між усіма службами цивільного захисту, удосконалити практику і вміння керівного складу органів управління щодо організації та проведення рятувальних робіт та ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій, захисту населення і території.

Довідка. З початку цього року на території лісових господарств Харківської області виникло 28 пожеж загальною площею більше 22 га, на гасіння 10 з них були залучені підрозділи служби з надзвичайних ситуацій. За останні два роки на території області сталося близько 150 лісових пожеж, в результаті чого знищено понад 70 га лісу.