Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрився міжнародний форум «Україна - Європейський Союз»

У Харкові відкрився міжнародний форум «Україна - Європейський Союз»

У Харківському регіональному інституті НАДУ при Президентові України сьогодні, 22 травня, відкрився V Міжнародний форум «Україна - Європейський Союз: новий рівень кооперації», який традиційно проводиться в кінці травня в рамках циклу заходів Харківської обласної державної адміністрації та ХарРІ НАДУ, присвячених святкуванню «Дня Європи». Як повідомила на відкритті заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, на офіційному рівні Україна відзначає Дні Європи вже вдванадцяте. «Але саме сьогодні ми можемо твердо заявити: ідея євроінтеграції раз і назавжди перейшла для нас з розряду декларацій у площину конкретних справ. 27 червня минулого року Президент України Петро Порошенко в Брюсселі підписав Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. 1 січня 2016 року вона набуде чинності в повному обсязі. Угоду ратифікували вже 20 країн-членів ЄС. І зараз ми наполегливо працюємо над тим, щоб втілити в життя всі реформи, які задекларовані в цьому історичному для України документі», - сказала Юлія Світлична. 

Заступник керівника області уточнила, що зараз в регіоні розпочато реалізацію серйозних проектів, які дозволять досягти поставлених цілей. Зокрема, це проекти в сфері альтернативної енергетики, розвитку нової якості міжнародних зв'язків, впровадження електронного уряду на принципах небюджетного фінансування, де Харківська область отримала статус пілота на всеукраїнському рівні.

Також Юлія Світлична подякувала європейським колегам за безпрецедентну підтримку, яку постійно відчуває Харківщина і вся Україна.

У свою чергу, Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку Детлеф Вольтер зазначив, що його радує, що українська молодь ставиться до ЄС з великим піднесенням. «Тут, у східній Україні, є великий потенціал в галузі промисловості та сільського господарства. В цілому, Німеччина впевнена, що угода України і ЄС набуде чинності у всіх частинах, включаючи економічну, вже в кінці цього року», - сказав генеральний консул.

«Моя країна відстоює кожен пункт у питаннях резолюції і членства для України, а також, щоб питання скасування віз прискорилося. Адже Польща не так давно сама проходила цей шлях, і ми хочемо допомогти вам. Україна - це Європа, і цей факт незаперечний, це культурне та історичне поняття. Сподіваюся, Україна буде в Європейському Союзі», - додав Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Станіслав Лукасік.

У роботі форуму беруть участь керівники структурних підрозділів ХОДА, ректори вищих навчальних закладів, провідні вчені наукових та освітніх установ Харківщини, представники дипломатичного корпусу країн ЄС в Україні, посадові особи органів державного управління та місцевого самоврядування, представники регіонального Офісу з питань реформ у сфері місцевого самоврядування і децентралізації повноважень органів виконавчої влади, представники засобів масової інформації, громадських організацій.