Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На теперішній час розповсюдження пістії в р.Сіверський Донець практично не спостерігається

На теперішній час розповсюдження пістії в р.Сіверський Донець практично не спостерігається

Одним з проблемних питань для Харківської області є запобігання погіршення екологічного стану р. Сіверський Донець внаслідок стрімкого розвитку інвазійного виду вищої водної рослини – пістії. Протягом 2014 року проводились міжвідомчі наради за участю спеціалістів територіальних органів виконавчої влади, науковців, представників органів місцевого самоврядування та інших організацій з розгляду поточної ситуації розвитку пістії в р. Сіверській Донець, обговорювались та були проведені заходи протидії, що припинило розвиток пістії в р. Сіверській Донець в тому році.

15 травня пройшла спільна міжвідомча нарада з цього питання, за результатами якої було з’ясовано наступне. На теперішній час, в зв’язку зі зниженням середньомісячних температурних показників, розповсюдження пістії в р. Сіверський Донець при візуальному обстеженні не спостерігається, за винятків окремих осередків пістії, які знаходяться в скидному каналі філії «Теплоелектроцентраль» ТОВ «ДВ Нафтогазовидобувна компанія» у с. Есхар Чугуївського району.

Суб’єктами моніторингу (Харківське регіональне управління водних ресурсів, Головне управління Держсанепідслужби у Харківській області) постійно здійснюються моніторингові дослідження гідрохімічних та мікробіологічних показників якості води у визначених створах. За результатами аналізу на час відбору проб – 10 квітня, змін якісного стану води в р. Сіверський Донець за хімічними показниками не спостерігалось.

Враховуючи вищевикладене, розповсюдження пістії у весняний та на початок літнього періоду 2015 року в р. Сіверський Донець прогнозується як мінімальне.

Питання щодо поліпшення екологічного і гідрологічного стану р. Сіверський Донець з питання розповсюдження пістії знаходиться на постійному контролі Харківської обласної державної адміністрації.