Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Архітектори області розробляють графічну частину плану формування територіальних громад

Архітектори області розробляють графічну частину плану формування територіальних громад

Містобудівна сфера є однією зі складових адміністративно-територіальної реформи України. Тому фахівці Департаменту містобудування та архітектури разом зі спеціалістами, які входять до складу регіонального Офісу реформ, оперативно опрацьовують першочерговий базовий етап нового законодавства – перспективний план формування громади та його графічну частину.

Прийняті у лютому 2015 року Закони України «Про засади державної регіональної політики» та «Про добровільне об’єднання територіальних громад» спрямовані на реформування місцевого самоврядування, формування спроможних та самодостатніх громад, які зможуть самостійно, за рахунок власних ресурсів, вирішувати питання місцевого значення в інтересах кожного члена громади.

Від того, наскільки якісно будуть розроблені і реалізовані перспективні плани громади, залежить подальший розвиток системи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Графічна частина повинна відобразити межі спроможних територіальних громад, визначити їх потенціальні адміністративні центри та всі населенні пункти, що увійдуть до їх складу.

Одночасно департамент запропонував Мінрегіону України доповнити графічну частину плану формування територіальних громад першочерговими територіальними документами стосовно функціонального зонування території. В умовах вкрай обмежених фінансових ресурсів і неможливості розробки містобудівної документації у повному обсязі з’явиться інструмент регулювання інвестиційної та адміністративно-господарської діяльності на першому етапі реформ.

Ця пропозиція обговорювалася 14 травня головним архітектором області у Мінрегіоні України та в цілому знайшла підтримку у фахівців міністерства.

15 травня відбувся пленум Спілки архітекторів України, на якому також вирішувались питання, пов’язані з роботою архітекторів в умовах нового законодавства про децентралізацію. Архітекторами була підготовлена ціла низка документів по формуванню «Архітектурної палати України», запропоновані та погоджені нові напрямки у професійної діяльності, які наближені до діючих принципів Європейського містобудування.