Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Райнін обговорив з делегацією ПАРЄ питання децентралізації та безпеки в регіоні

Ігор Райнін обговорив з делегацією ПАРЄ питання децентралізації та безпеки в регіоні

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін 20 травня зустрівся з делегацією Комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи з питань дотримання обов'язків та зобов'язань державами-членами Ради Європи. У ході зустрічі сторони обговорили питання проведення конституційної реформи в Україні, зокрема, децентралізації влади, а також соціально-економічну та політичну ситуацію в регіоні. Зокрема, говорячи про децентралізацію, Ігор Райнін зазначив, що це питання потрібно розділити на два моменти. «Що стосується економічної децентралізації, то її потрібно проводити, це питання дійсно назріло. Уряд України за дорученням Президента України її вже проводить. В результаті нових нормативно-правових актів, спрямованих на економічну децентралізацію, Харківська область цього року змогла збільшити дохідну частину бюджету на 3 млрд.грн. Також ми підтримуємо позиції щодо децентралізації з надання послуг населенню в будівельній сфері, екологічній сфері та в ряді інших сфер. Потрібно посилювати фінансову складову місцевих бюджетів. Вже робляться кроки, і тут я не бачу можливих розбіжностей», - підкреслив керівник області.

Що стосується політичної децентралізації, то голова ХОДА зазначив, що в ній немає необхідності. «По-перше, ситуація - військово-політична. По-друге, все має бути обґрунтовано. Брати участь у військовому конфлікті і проводити політичну децентралізацію, думаю, ще жодна країна світу до цього не проявила такої «сміливості». Я знаю позицію президента: економічна децентралізація - так, інше - ніякої не буде власної армії у регіонів, власної міліції і так далі. Все це - функції держави. Україна - унітарна держава і такою залишиться», - додав Ігор Райнін.

Говорячи про безпеку в регіоні, голова ХОДА зазначив, що Харківська область - крайня мирна східна область України. «І ми все робимо, щоб вона такою і залишалася. Разом з СБУ, управлінням внутрішніх справ та прокуратурою нам вдалося навести порядок в регіоні, незважаючи на спроби російських диверсійних груп дестабілізувати ситуацію. Щодня проходять відповідні оперативні заходи. Ми зберігаємо мир і спокій в регіоні, при цьому надаючи допомогу великій кількості переселенців. Їх сьогодні в області зареєстровано близько 170 тис., за неофіційними даними - понад 300 тис. Жоден регіон такого навантаження не має. Але для нас переселенці, в першу чергу, - громадяни України, яких ми всіляко підтримуємо, оскільки ми - єдина країна», - підкреслив Ігор Райнін.

Що стосується економічної ситуації, то керівник області зазначив, що в облдержадміністрації працює прекрасна команда, яка забезпечує розвиток прифронтової території. «Ми маємо хороші економічні показники, які вище, ніж середні показники по Україні. Цінова ситуація на споживчому ринку непроста. Це пов'язано з війною. Але цінова позиція на споживчому ринку в Харківській області нижче, ніж в середньому по Україні. Крім того, сьогодні ми не маємо ажіотажу ні по одній групі продовольчих товарів. Цього року ми розширили площі посіву зернових культур на 25%. Тому Харківська область буде з урожаєм», - додав Ігор Райнін.