Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У центрі міста з'явиться «Клумба Харкова», яка може претендувати на новий рекорд Книги Гіннеса

У центрі міста з'явиться «Клумба Харкова», яка може претендувати на новий рекорд Книги Гіннеса

16 травня у Харкові до 121-річчя видатного художника-авангардиста - харків'янина Василя Єрмілова пройде соціальний творчий фестиваль «Е121FEST». Майже сотню років тому місто прикрашали клумби і квітники, спроектовані харківським дизайнером, на той момент найвідомішим в Україні. Однією з центральних подій фестивалю буде висадка квітів на шестипелюстковій дизайнерській клумбі загальною площею понад тисячу квадратних метрів перед будівлею Держпрому. В результаті масової співтворчості на квітучому полотні з'явиться орнамент за мотивами робіт Василя Єрмілова. На думку експертів Книги рекордів Гіннеса, цей проект може претендувати на новий рекорд - «Клумба Харкова».

У посадці квітів організатори фестивалю запропонували взяти участь представникам національних діаспор міста, які також приготують основну страву своєї національної кухні.

«Наша організація «Бірлік» висловила гаряче бажання взяти участь у цій знаменній події для міста і запрошує приєднатися всі національні товариства», - зазначила голова Харківського міського національного громадського об'єднання казахстанців «Бірлік» Макка Каражанова.

Також у програмі фестивалю «E121FEST» - конкурс малюнка крейдою на асфальті навколо «Клумби Єрмілова», театралізована вистава «Конструктивізм - це наше ВСЕ», виступ музичних колективів, презентація проекту «Харків - саме квітуче місто» та ін.

Довідка. Василя Єрмілова (1894-1968) називали «харківським Пікассо», «українським Татліним», «Піросмані формалізму». У роботах мистецтвознавців 1920-х років можна знайти терміни «ерміловській шрифт», «ерміловська школа», «ерміловській період» мистецтва. Сьогодні ентузіасти займаються відновленням спадщини лідера українського конструктивізму, офіційно «забутого» на Батьківщині в 30-і роки. Зокрема, небайдужі харків'яни задумали повернути у творче життя міста  майстерню Василя Єрмілова, яка знаходиться в мансарді будинку №33 по вулиці Полтавський шлях у Харкові.