Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові пройшов концерт з нагоди Дня Полонії

У Харкові пройшов концерт з нагоди Дня Полонії

У Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. Лисенка з ініціативи Генерального консула Республіки Польща у Харкові Станіслава Лукасіка 11 травня відбулися урочисті заходи у зв'язку з 224-ю річницею прийняття Конституції, а також Дня Полонії і поляків за кордоном. З нагоди національних свят Польщі в заході взяла участь заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, а також депутати Харківської облради. «Шановний пане Генеральний консул! Шановні пані та панове! 3 травня 1791 року була прийнята Конституція Республіки Польща. Цей документ вважається першою конституцією в Європі, другою у світі (після Конституції США), яка стала фундаментом, що об'єднав народ, адже для поляків свобода і процвітання Батьківщини - понад усе. Разом з тим, День Полонії - це свято мільйонів людей, коли згадують своїх предків, шанують їх внесок у боротьбу за незалежність Польщі. Ми дуже вдячні керівництву Польщі за підтримку в такий непростий для України період - відчуття дружнього плеча в такий час просто безцінне. Щиро бажаю Вам, шановний пане Генеральний консул, а у Вашій особі і всьому польському народові, мирного неба, щастя і благополуччя», - звернулася до присутніх Юлія Світлична.

Довідка. 2 травня Польща відзначає відразу два свята - День Державного прапора та День Полонії - поляків та осіб польського походження, які живуть за кордоном. День Державного прапора став відзначатися з 2004 року.

День Полонії і поляків, що живуть за кордоном, став святом в 2002 році. Він був введений Сеймом, щоб підкреслити багатовікові досягнення і внесок Полонії і поляків за кордоном у здобуття Польщею незалежності, а також щоб відзначити вірність і прихильність цих людей до Польщі і допомогу з їхнього боку країні у важкі моменти.

3 травня 1791 року Литовсько-Польський Сейм (Річ Посполита) прийняв першу в Європі і другу у світі (після США) письмову конституцію. У ній відкликано право вето, а королівський престол оголошується спадковим.