Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харківській області відзначать 170-річчя від дня народження славетного земляка Іллі Мечникова

В Харківській області відзначать 170-річчя від дня народження славетного земляка Іллі Мечникова

15 травня виповнюється 170 років з дня народження видатного біолога, лауреата Нобелівської премії, одного із основоположників ембріології, порівняльної патології, імунології і мікробіології Іллі Ілліча Мечникова (1845-1916). В ознаменування цієї дати в Державній науковій бібліотеці імені В. Короленка 14 травня відкриється тематична виставка «І.І. Мечников - видатний мікробіолог». 19 травня відбудеться засідання круглого столу за темою «Нобелевській лауреат І.І. Мечников - гордість Харкова». В Інституті мікробіології та імунології ім. І. І. Мечникова Національної академії медичних наук України 15 травня в онлайн режимі відбудеться міжнародна науково-практична конференція «Актуальні питання боротьби з інфекційними захворюваннями».

Особливо старанно до ювілею Іллі Мечникова підготувалися на малій Батьківщині вченого, - у смт Дворічна. В плані заходів - конкурс шкільних літературних творів, районний турнір з біології, проведення круглого столу, висадка калинової алеї у с.Токарівка, урочисте покладання квітів до пам’ятника І.І. Мечнікову (скульптор С. Ястребов), виступ фольклорного колективу «Веселка» Центру дитячої та юнацької творчості, екскурсії до районного краєзнавчого музею та родинної оселі Мечникових у с. Мечнікове.

Також до 170-річчя власними силами тут підготували і видали дві книги. Життєвому шляху Іллі Мечнікова, його внеску в розвиток науки присвячена збірка «Крізь тернії до зірок: Життєвий та науковий шлях І.І. Мечнікова до визнання» (Наконечна С.М.). Про історію сіл та селищ Дворічанського району, славетних земляків, туристсько-рекреаційні ресурси Дворічанщини розповідає видання «Краєзнавчі шляхи Дворічанщини» (Бервено О.М., Рєдіна В.А.).

План заходів щодо відзначення на території Дворічанського району 170-річчя з дня народження І.І. Мечнікова дивитися тут.

Довідка. Ілля Мечников народився в с. Іванівка Новоєгоровської сільської ради. Незабаром сім'я переїхала до с. Панасівка (зараз - с. Мечнікове Дворічанського району). У 1864 р. І. І. Мечников закінчив природне відділення фізико-математичного факультету Харківського університету. У 1870-1882 рр. викладав у Новоросійському університеті. У 1886 році разом з Н. Ф. Гамалією заснував в Одесі першу в Росії бактеріологічну станцію, нині - Одеський НДІ епідеміології та мікробіології ім. І. І. Мечникова. У 1887 році Ілля Мечников виїхав за кордон, в Париж, де до останніх днів життя керував лабораторією при Пастерівському інституті. Помер вчений 15 липня 1916 р. Похований у Парижі.