Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині посилять контроль за виконанням заходів з оздоровлення великої рогатої худоби

На Харківщині посилять контроль за виконанням заходів з оздоровлення великої рогатої худоби

Сьогодні, 6 травня, на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Харківській обласній державній адміністрації розглядалося питання епізоотичної ситуації з лейкозу великої рогатої худоби в господарствах області. За інформацією заступника голови ХОДА Марка Беккера, протягом 2014-2015 років ця ситуація ускладнилася. У 8 господарствах Близнюківського, Дергачівського, Нововодолазького та Харківського районів  введені карантинні обмеження щодо утримання близько 1,5 тисяч голів великої рогатої худоби, хворої на лейкоз.

Це СТОВ «Лан» та ПСП «Тернівка» Близнюківського району, ТОВ «Вікторія» та с/г підприємство Дергачівської виправної колонії №109 Дергачівського району, СТОВ «Рассвет» та ПП «Агросервіс СГ» Нововодолазького району; ДПДГ «Кутузівка» та ПП «Деметра» Харківського району.

Найгірша ситуація - у господарствах Близнюківського, Дергачівського (с/г підприємство Дергачівської виправної колонії №109) та Харківського району, що вказує на не ефективне проведення господарствами протягом року заходів щодо оздоровлення стада, відзначив у своїй доповіді в.о. начальника головного управління ветеринарної медицини в Харківській області Олександр Тертишник.

У ході засідання також була заслухана інформація голів державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при Близнюківській, Дергачівській, Нововодолазькій та Харківській райдержадміністраціях та керівників господарств стосовно запланованих ними заходів щодо оздоровлення ВРХ від лейкозу. Були заслухані і керівники молокопереробних підприємств області, які здійснюють приймання молока з неблагополучних по лейкозу господарств.

«На сьогоднішній день у нас всього лише 93 тисячі корів. Я вимагаю від кожного господарства серйозно підійти до цього питання. Не вирізати стадо, а проводити заходи щодо його оздоровлення та планово виводити тварин, хворих на лейкоз. Особливу увагу звертати на вирощування молодняка. І, безумовно, потрібно проводити роботу зі встановлення на молокопереробних підприємствах других черг з прийому молока від лейкозних корів», - зазначив Марк Беккер.

Заступник голови ХОДА підкреслив, що виконання цих робіт потребує фінансових ресурсів, тому нагадав керівникам господарств про те, що цього року в області вперше виділено 3 млн. грн. для підтримки тваринництва.

«У нас прийнята програма по тваринництву, де передбачається навіть оплата по закупівлі корів. Будь ласка, користуйтеся цією можливістю. Поки жодна людина не звернулася з проханням виділити кошти для поліпшення стада. Ми повинні вжити всіх заходів для того, щоб захворюваність корів на лейкоз у Харківській області припинилася», - сказав Марк Беккер.

Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії затверджено графік проведення Державною службою ветеринарної медицини Харківської області протиепізоотичних обстежень неблагополучних щодо лейкозу великої рогатої худоби господарств та склад робочої групи, яка буде здійснювати контроль за проведенням оздоровчих заходів у господарствах, відповідно до затвердженого графіку.

Державні надзвичайні протиепізоотичні комісії при райдержадміністраціях мають розробити схему проведення лабораторних досліджень поголів’я великої рогатої худоби в неблагополучних по лейкозу господарствах на 2015 рік .

Нововодолазький молокозавод має вжити заходів щодо встановлення другої лінії прийому молока від лейкозних корів.