Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківський художній музей презентує виставку «Незабуті імена земляків»

Харківський художній музей презентує виставку «Незабуті імена земляків»

В експозиції, яка почне працювати 7 травня, представлені твори харківських митців Григорія Томенка, Леоніда Чернова, Сергія Солодовника, яким у 2015-му виповнилося 100 років від дня народження, а також пейзажі Валеріана Нестерова. Харківський художній музей (вул. Раднаркомівська, 11) презентує виставковий проект «Незабуті імена земляків». Живопис і графіка з музейного зібрання та приватних колекцій розкриють своєрідність творчих пошуків яскравих представників харківської художньої школи, їх жанрові пріоритети та художньо-образні особливості. Виставка працюватиме щодня, крім вівторка, з 10:00 до 17:30.

В художньому музеї підкреслюють: народний художник України та педагог Григорій Томенко (1915-1994 рр.) в історію національного мистецтва ХХ століття увійшов як автор творів, присвячених життю людей села. Полотна Томенка передають поетичність та духовне багатство, яке відчув художник під час спілкування з природою та людьми праці.

Ще один наш земляк - художник і педагог, професор Харківського художнього інституту Сергій Солодовник (1915-1991 рр.) - значна фігура у мистецькому житті міста післявоєнного періоду. Художня спадщина Солодовника налічує велику кількість портретів, пейзажів, натюрмортів. Творчість майстра приваблює принциповим вибором на користь класичних традицій в малюнку, композиції й колориті.

А от заслужений діяч мистецтв України Леонід Чернов (1915-1990 рр.) успішно працював над великими тематичними композиціями і портретами сучасників. Захоплювався кольоровою літографією, офортом, займався книжковою ілюстрацією і монументально-декоративним мистецтвом. Чільне місце в творчому доробку митця посідає жанр пейзажу.

Живописець, графік, художник-монументаліст Валеріан Нестеров (1923-2001 рр.) - автор жанрових картин і масштабних полотен з історичної тематики, написав чимало портретів, пробував свої сили в скульптурі.